open-navfaktor-logo
search
Nema oboljelih od gripe
Federalni zavod pomoći će kantonima u nabavci 7.200 vakcina protiv gripe za zdravstvene radnike
Nabavka vakcina protiv sezonske gripe u Federaciji BiH je decentralizirana i u nadležnosti je kantona.
14.09.2021. u 19:31
get url
text

Kako smo saznali u Zavodu za javno zdravstvo Fedecije BiH, ova ustanova će za sezonu 2021/22. godina pomoći kantonima u nabavci 7.200 doza za imunizaciju zdravstvenih radnika na području ovog entiteta.

VEZANI TEKST - Koliko će FBiH naručiti doza: Kad covid-revakcinisana osoba može primiti i vakcinu protiv gripe

Kako je Faktor prošle sedmice pisao, neki kantoni, poput Kantona Sarajevo, čiji je Zavod zdravstvenog osiguranja za 9.400 doza izdvojio 175.000 KM, krenuli su u proces nabavke vakcina, dok drugi još čekaju da im domovi zdravlja dostave informacije o količinama doza.

- Proces nabavke vakcina protiv sezonske gripe je završen, a dolazak doza očekuje se, kao i svake godine, krajem oktobra ili početkom novembra. Do tada će Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objaviti preporuke za stanovništvo koje se bude željelo vakcinisati – navodi se iz kabineta Siniše Skočibušića, direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako navode iz Zavoda, nadzor nad gripom u Federaciji BiH vrši se od 40. sedmice tekuće godine, do 20. sedmice naredne godine.

- Za sada, u Federaciji BiH nema registriranih slučajeva oboljelih od sezonske gripe – dodaju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.