open-navfaktor-logo
search
Donesene preporuke
FIFA objasnila šta će se desiti s ugovorima igrača i prijelaznim rokovima
Zbog neviđenih promjena koje je epidemija bolesti COVID-19 uzrokovala na svim fudbalskim nivoima, Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je razvila niz uputa i preporuka na području praktičnih problema koji su se pojavili kao posljedica pandemije, posebice po pitanju ugovora igrača te sistema prelazaka igrača.
08.04.2020. u 16:47
get url
text

Iz FIFA-e su naveli kako je ovo za "fudbal situacija bez presedana i sličan prekid organiziranog fudbala nije se dogodio od Drugog svjetskog rata."

Kada je krovna fudbalsa organizacija 13. marta poslala prvo cirkularno pismo, pozvala se na statistike WHO-a koje su tada govorile o 130.000 zaraženih u 123 zemlje ili teritorija. Samo tri sedmice kasnije statistike govore o preko milion zaraženih u više od 206 zemalja ili teritorija.

Iz FIFA-e su poručili da ne mogu davati upute nacionalnim savezima ili određivati kad se fudbal u svakoj od zemalja ili teritorija treba ponovno početi igrati, prenosi Fena.

- Ovu odluku mora donijeti svaki savez slijedom uputa svojih relevantnih nacionalnih javnih zdravstvenih tijela. U ovoj iznimnoj situaciji, kad donose odluke, za FIFA-u, njene NS-e, te akterima zdravlje uvijek treba biti vodeće načelo - poručili su iz Zuricha.

Međutim, naglasili su kako su upute i preporuke razvijene u saradnji s različitim akterima u fudbalu te kroz radnu grupu na čijem je čelu potpredsjednik FIFA-e, te predsjednik FIFA-ine Komisije vlasnika akcija Vittorio Montagliani.

Članovi navedene komisije uključuju predstavnike klubova, igrača, takmičenja, nacionalnih saveza te konfederacija. Radna grupa jednoglasno je odlučila o grupi načela koja je podržao i Ured Vijeća FIFA-e.

- Jasno je kako je pandemija COVID-19 promijenila sve okolnosti u fudbalu za ovu takmičarsku godinu. Stoga je FIFA u saradnji s fudbalskim akterima razvila niz praktičnih ideja i prijedloga kao odgovor na novonastale okolnosti. Iako ove ideje i prijedlozi ne mogu riješiti svaki pojedinačni problem, trebaju poslužiti kako bi fudbalu pružale određenu količinu stabilnosti i jasnoće - poručio je FIFA-in predsjednik Gianni Infantino.

- Nadamo se kako će ovaj zajednički pothvat koji je poduzet pod FIFA-inom vodstvom pružiti pozitivan primjer i pokazati kako svijet fudbala može pokazati jedinstvo, solidarnost i težnju prema kompromisu kako bismo zajedno nadišli izazove pred nama. Jedna stvar mora biti jasna svima, posebno sada: zdravlje je na prvom mjestu te svakako ispred fudbala - dodao je predsjednik krovne fudbalske organizacije.

FIFA je preporučila da "igrački ugovori budu produženi do stvarnog kraja takmičarske godine, što bi se trebalo poklapati s izvornim namjerama ugovornih stranaka kada je ugovor sklopljen te što bi trebalo očuvati sportski integritet i stabilnost.

- Slično načelo primjenjuje se i na ugovore koji trebaju početi s početkom nove takmičarske godine, što znači da se stupanje na snagu navedenih ugovora odgađa do stvarnog početka sljedeće takmičarske godine - navodi se u objavi.

Što se tiče ugovora koji se više ne mogu izvršavati, FIFA odlučno potiče klubove i igrače da zajednički postignu rješenja za vrijeme prekida fudbalski utakmica u njihovim državama.

Ako stranke ne mogu postići dogovor, te se posljedično tome nađu pred FIFA-om, sljedeće će stavke biti ispitane - da li je klub poduzeo iskrene pokušaje dogovora s igračima, ekonomska situacija kluba, razmjernost mogućih promjena igračkih ugovora, dohodak igrača nakon promjena ugovora, te ujednačenost odnosa prema igračima.

- FIFA se nada kako će se na ovaj naći uspjeti pronaći pravedna i uravnotežena rješenja za obje strane - saopćeno je.

Kada su u pitanju prijelazni rokovi, nove okolnosti iziskuju promjene u uobičajenim pravilima. Stoga će FIFA biti prilagodljiva te će dopustiti da se prijelazni rokovi na koje utječe epidemija pomaknu kako bi trajali između kraja tekuće i početka iduće takmičarske godine.

FIFA će istovremeno pokušati osigurati općenitu koordinaciju te će imati na umu važnost zaštite regularnosti i integriteta takmičenja kako sportski rezultati ne bi bili nepravedno poremećeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.