open-navfaktor-logo
search
Nakon kontrole
Firmi koja je snabdijevala UKC RS-a zabranjena proizvodnja i promet kisika
Inspektori Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine zabranili su proizvodnju i promet kisika firmi TGT Tehnogas u Laktašima, potvrđeno je Faktoru iz Agencije.
28.09.2021. u 13:34
get url
text

Kako su naveli, oni su jučer od 8.30 do 17 sati boravili u ovoj firmi.

- Tom prilikom izvršena je kontrola i konstatovana proizvodnja kisika - naveli su iz Agencije, te dodali da TGT Tehnogas nije registrovan za prodaju medicinskog kisika - lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kisika.

VEZANI TEKST - Afera "Kisik": Prijave protiv Čađe i Đajića proslijeđene Posebnom odjeljenju Tužilaštva RS-a

- Sačinjen je zapisnik koji niko iz firme nije želio da potpiše, zbog čega im je usmeno zabranjena proizvodnja i promet kisika - naveli su iz Agencije za lijekove BiH.

Podsjetimo, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković u petak je iznio informacije o nabavci kisika za potrebe Univerzitetko-kliničkog centra RS-a tokom pandemije koronavirusa, a tvrdi da se radi o tehničko-industrijskom, a ne medicinskom kisiku koji je klasifikovan kao lijek.

Stanivuković tvrdi da raspolaže dokumentacijom kako je kisik za UKC nabavljala firma TGT Laktaši čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a, zbog čega je podnio krivične prijave banjalučkom, kao i Tužilaštvu RS-a.

Nadležni u manjem entitetu negiraju Stanivukovićeve tvrdnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.