open-navfaktor-logo
search
Zvanično
FK Olimpik istupio iz Premijer lige BiH!
Fudbalski klub Olimpik istupio je iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, dva kola prije kraja sezone. Ovu vijest potvrdili su u saopćenju za javnost koja je u popodnevnim satima stiglo iz sarajevskog kluba.
21.05.2021. u 15:20
get url
text

- Nakon što smo u prethodnoj sedmici analizirali sva dešavanja u prethodnom periodu, a potom i uzeli u obzir sve relevantne činjenice o dešavanjima u bh. fudbalu, donijeli smo odluku o napuštanju Premijer lige BiH.

Razloga za ovakvu odluku je mnogo. Jednostavno je teško pobrojati sve i odlučiti se koji je veći razlog za ovakav jedan potez.

Sudijske lakrdije na utakmicama, dijeljenje kartona i sankcionisanja na samim utakmicama za potrebe drugih klubova, dosuđeni kazneni udarci, politika u svim porama saveza, dijeljenje saveza na entitetsko odlučivanje, preglasavanja po nacionalnom ključu, način izbora svih komisija, zaštićene sudije koje mogu da se ponašaju kako žele, jer znaju da šta god da urade neće biti kažnjeni, samo su neke od stvari koje su obilježile ovu sezonu.

VEZANI TEKST - Bilo psovki i uvreda: Ko je povukao fudbalere Olimpika s terena protiv Radnika?

Prosto je nevjerovatno da se ovakve stvari dešavaju i da se fudbal vratio u period po završetku agresije na BiH, kada su se sudije ponašale po direktivi drugih. Mislili smo da je taj period davno iza nas, ali su čelnici saveza, zajedno sa svojim poslušnicima učinili to da se umjesto priče o napretku, vraćamo u najtamniji period bh. fudbala, koji je završio suspenzijom saveza i svih njegovih takmičenja i reprezentativnih selekcija.

Svjesni činjenice da ćemo biti sankcionisani od strane organa FSBiH, ne želimo niti jednim potezom da pravdamo našu odluku. Ne osjećamo potrebu da se pravdamo, nas ste i dovoljno kaznili ne dajući nam priliku da se borimo na terenu za svoje ciljeve. Naša želja je da ovakva naša odluka potakne sve u državi da stave prst na čelo i zapitaju se: Kome i da li uopšte treba postojati ovakvo takmičenje?

Zašto FSBiH niti jednog momenta nije zaštitio klubove i pokušao da im olakša posljedice pandemije koronavirusa? Zašto se Savez, koji se navodno brine o svim klubovima, nije pokušao kao naši susjedi pobrinuti na sve načine da olakša klubovima funkcionisanje? Gdje su završili novci iz fondova UEFA koji su dodijeljeni savezu? Kako se biraju tehnički partneri? Ko koga preglasava u komisijama? Zašto se svaka odluka aminuje od samo jednog čovjeka? Samo su neka od pitanja. A pitanja je puno, odgovora jako malo...

Zapravo odgovor je vrlo jasan. Čelnike Saveza ne interesuju klubovi koji nastupaju, ne interesuje ih njihova borba, ne interesuje ih koliko je bitna samo jedna sudijska pogreška. A bilo ih je mnogo ove sezone. Toliko da će pojedini klubovi osjećati posljedice toga dugi niz godina. Ovim ne pozivamo nikoga da nam se pridruži, ali za boljitak bh. fudbala vrijeme je da se stvori kritična masa, koja neće dati fudbalu da dotakne dno. Vrijeme je da se fudbal vrati ljudima iz fudbala, a da sposobni zamijene podobne.

Želimo da fudbalom ne rukovode stranački kadrovi, da se skloni nepotizam iz Saveza i da fudbal u BiH postane ponovo najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Zbog svega gore navedenog donijeli smo odluku da dva kola prije kraja napustimo ligu. Nismo sretni zbog toga, jer ovo je poraz svih nas i perfidna igra u kojoj, koliko se god to nekome u ovom momentu činilo, neće biti pobjednika. Ovo je naš pokušaj da ukažemo na sve probleme, sve nepravilnosti, sve ono loše što se dešava i što se dešavalo. Ne očekujemo ništa drugo, osim da ljudi shvate naš potez i to će za nas biti sasvim dovoljno.

Ovo je minimum koji smo mogli uraditi u ovom trenutku, kako bi pokušali alarmirati klubove i javnost da konačno dignu glas protiv svega što se dešava. Ako će naša žrtva donijeti bilo kakav napredak, mi ćemo biti sretni zbog toga, bez obzira na sve one sankcije koje nas očekuju u budućnosti. Upravni odbor FK Olimpik Sarajevo, 21. maj 2021. godine - saopćili su iz FK Olimpik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.