open-navfaktor-logo
search
Navijači zabrinuti
FK Sarajevo na prekretnici: Maštali o iskoraku u Evropi, a sada im u mislima samo jedna riječ - "preživljavanje"
Fudbalski klub Sarajevo je na prekretnici. Višestruki prvak naše zemlje i aktuelni viceprvak suočava se sa velikim problemima.
02.07.2021. u 15:20
get url
text

Vijetnamac Nguyen Hoai Nam odlučio je da se povuče iz Bordo tima, odnosno da prestane sa ulaganjima i da proda svoj vlasnički dio, što je jučer potvrdio u razgovoru za vijetnamske medije.

VEZANI TEKST - Povlači se sa Koševa: Vijetnamac Nguyen Hoai Nam prodaje FK Sarajevo

Istovremeno, odlukom Srđana Mandić, načelnika Općine Centar, imenovana je Komisija za primopredaju stadiona "Asim Ferhatović Hase".

- Komisija sačinjena od predstavnika FK Sarajevo, Općine Centar i JU Centar za sport i rekreaciju 1. jula 2021. godine održala je prvi sastanak čime je i formalno počeo proces primopredaje stadiona - saopćeno je iz CSR-a.

No, u novonastalim okolnostima pitanje je kako će funkcionisati stvari oko stadiona Koševo. Povlačenjem Nama iz FK Sarajevo jasno je da će klub ostati bez finansijske injekcije, koja je trebala "ubrizgati" novac i u stadion, odnosno njegovu rekonstrukciju.

Ujedno, na realizaciji projekta o dugogodišnjem zakupu Koševa insistirao je većinski vlasnik Nam, koji je obećao da će u narednih deset godina u stadion uložiti milione. Znači li da je ovaj projekat već u startu osuđen na propast, čak i prije nego što je primopredaja urađena?

Ako je suditi po trenutnom stanju u klubu, sve su priliku da će biti tako. Jer klub je očito u velikoj finansijskoj dubiozi i glavni cilj će biti preživljavanje, pa onda tek sve ostalo...

Fudbalerima se duguje nekoliko plaća, a igrači sa važećim ugovorima napuštaju klub. Već su otišli Zinedin Mustedanagić, Hrvoje Miličević, Jasmin Mešanović... Igrači koji su na velika vrata stigli na Koševo, a od kojih se mnogo očekivalo.

VEZANI TEKST - I Jasmin Mešanović napušta Sarajevo

S druge strane, produženi su ugovori Mersudinu Ahmetoviću i Krsti Velkoskom, fudbalerima koji su u smiraju karijere. Uprava u posljednje vrijeme potencira priču o afirmaciji Akademaca, a istovremeno na njihova mjesta se dovode "polovnjaci" iz Srbije i Hrvatske, koji, kada nemaju gdje, odluče se za dolazak na Koševo (i ostali klubovi u našoj zemlji prave iste greške).

Do prije samo nekoliko mjeseci navijači Sarajeva maštali su o evropskom iskoraku i grupnim fazama evropskih takmičenja, a danas je svima u mislima samo jedna riječ - "preživljavanje".

Ako se zna da je Sarajevo pred ovosezonski evropski nastup odigralo samo jedan kontrolni duel, da su pripreme obavljene u Sarajevu, onda to najbolje potvrđuje u kakvom stanju je viceprvak BiH. Crni oblaci nadvili su se nad Koševom...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.