Subota, 13.08.2022.
h

Fondacija Mozaik prepoznala i pomogla ideji "Eko s juga" da raste

Trud, rad i zalaganje vrijedne Jasmina Ćušić iz Višića kod Čapljine, sa mostarskom adresom, diplomiranog profesora engleskog jezika i književnosti, koja se umjesto poslom u struci počela baviti uzgojem i internet prodajom eko povrća, domaćeg i zdravog, uzgojenog bez upotrebe štetnih hemijskih tvari, prepoznala je i Fondacije Mozaik.

Na nesvakidašnjem događaju održanom u Sarajevu u organizaciji Fondacije Mozaik , Jasmina je u samo tri minute prezentirala svoju društveno odgovornu ideju za biznis "Eko s juga", te uvjerila investicijsku komisiju da je njena ideja spremna za tržište.

Za ideju je dobila investiciju u iznosu od 18.000 maraka za izgradnju plastenika kao i dodatnu mentorsku podršku od 21.000 maraka.

Domaće eko povrće i voće "Jasmina", omiljeno među Hercegovcima, o čemu smo ranije već pisali, proizvodi se na dvije lokacije - u Višićima i u Nevesinju i u sezoni ima i preko 25 različitih kultura. Plan je da u novom plasteniku bude 15 sorti povrća, čemu se Jasmina mnogo raduje.

- Sa Fondacijom Mozaik smo mjesecima radili na izradi projekta i poslovnog plana. Oni nude mladim biznisima kompletnu podršku u svim segmentima pokretanja biznisa, tako da svako ko ima bilo kakvu ideju može da ih kontaktira i pokrene svoj biznis. Meni je zaista žao što mediji ne šire priču o Fondaciji Mozaik još više, jer su jedan od svijetlih tački u mraku ove države - kazla je Jasmina Ćušić.

Ovim je dobila mogućnost da poveća proizvodnju kvalitetnog povrća i voća, priliku da proširi tržište u drugim gradovima BiH, iz kojih već postoji veliko interesiranje i da radi na jačanju poljoprivrednika u Hercegovini.

Pored Jasmine, još deset mladih biznis timova iz cijele BiH je dobilo investicije za svoju predočenu ideju. Jedanaest nepokolebljivih mladih poduzetnika i poduzetnica je zasigurno inspiriralo mnoge mlade ljude da se odvaže i pokušaju provesti i svoju poslovnu ideju u djelo.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh