open-navfaktor-logo
search
Uvjetovanje HDZ-a
Formiranje vlasti: Čović insistira na "nezamislivom", otkrivamo ko će biti SDA-ov potpredsjednik FBiH
U SDA procjenjuju da bi skorije predlaganje kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH rezultiralo gotovo sinhroniziranim formiranjem Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH
06.12.2019. u 14:11
get url
text
get url
text

Nezamislivo je da se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formira bez Vlade Federacije BiH. Ocjena je to predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića iz februara 2015. godine. Ono što je prije nešto više od četiri i po godine bilo "nezamislivo" je za HDZBiH u međuvremenu postalo itekako "zamislivo", u toj mjeri da insistiraju na formiranju državne izvršne vlasti prije federalne.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je u četvrtak potvrdio imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čime su stvorene pretpostavke za formiranje Vijeća ministara do kraja ove godine. Da li će se to dogoditi, ovisit će i o HDZ-u BiH, s obzirom  na to da je, kako je to Čović kazao, nezamislivo formirati taj nivo vlasti bez Vlade FBiH.

- Za očekivati je da će nakon ovoga HDZBiH pristupiti imenovanju predsjednika FBiH, što je osnovni preduvjet kako bi se pokrenuo proces imenovanja Vlade FBiH. Stranka demokratske akcije (SDA) ima spremnog kandidata za potpredsjednika FBiH, drugi uvjeti su ispunjeni i očekujemo da HDZBiH, bez ikakvih nepotrebnih uvjetovanja, a pogotovo bez uvjetovanja koji nemaju veze sa Vladom FBiH, predloži predsjednika FBiH i da na taj način započne proces imenovanja Vlade FBiH – kazao je u četvrtak zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

U SDA procjenjuju da bi skorije predlaganje kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH rezultiralo gotovo sinhroniziranim formiranjem Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

- Mi ćemo sve učiniti da to tako bude – poručio je Genjac.

Iz izvora bliskih vrhu te stranke saznajemo da će SDA za poziciju potpredsjednika FBiH predložiti aktuelnu potpredsjednicu ovog bh. entiteta Meliku Mahmutbegović. S druge strane, u HDZ-u BiH nisu baš raspoloženi govoriti na tu temu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u jednom od svojih posljednjih javnih istupa kazao da je prije pristupanja formiranju izvršne vlasti u FBiH potrebno napraviti "niz dogovora", koji se odnose na restruktuiranje Vlade FBiH, a naročito na izmjene Izbornog zakona BiH.

- Očekujem da bi realno bilo da sve što radimo kada je u pitanju Izborni zakon završimo u narednih par mjeseci, dva do tri mjeseca, da bi to realno bilo završiti. Međutim, moram biti iskren, ja sam vjerovao u prvom mjesecu ove godine da ćemo imati Vijeće ministara, pa evo imamo ga tek u decembru. Postoji puno stvari koje se znaju u hodu malo mijenjati – kazao je Čović.

Koliko je realno u dva do tri mjeseca riješiti pitanja koja se ne uspijevaju riješiti već više od decenije, a čiji je obim u međuvremenu uvećan novim sudskim presudama, ostaje vrlo upitno. Ekspertni timovi SDA i HDZ-a održavaju sastanke s ciljem definiranja okvira u kojem bi se kretalo buduće rješenje, ali taj okvir, uprkos ranijim optimističkim prognozama, još uvijek nije utvrđen.

Složenost sistema, kako je to još u decembru 2014. godine govorio Čović, ne može utjecati na formiranje vlasti na federalnom nivou.

- Ako smo se opredijelili da jednu koaliciju predvodi HDZ, a drugu SDA i Demokratska fronta kao partneri, nema razloga da nas složenost sistema razvuče na nekoliko mjeseci – pojasnio je tada Čović svoj stav.

Partneri su i danas gotovo identični, s tim što je u bloku sa SDA i Demokratskom frontom još i Savez za bolju budućnost (SBB), pa zaista iznenađuje novonastala HDZ-ova potreba za "razvlačenjem na nekoliko mjeseci" kada je formiranje Vlade FBiH u pitanju.

Postojeća situacija i uvjetovanje HDZ-a moglo bi se odraziti i na formiranje Vijeća ministara BiH, s obzirom na činjenicu da blok kojeg predvodi SDA, sudeći prema istupima, nije raspoložen za odugovlačenje pri formiranju nove Vlade FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.