- Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine članove organa vlasti izabrane na Općim izborima u Bosni i Hercegovini održanim 02.10.2022. godine, a koji trenutno imaju drugi nespojivi mandat u općinskim vijećima/skupštinama općina, gradskim vijećima/skuštinama grada ili imaju mandat načelnika/gradonačelnika da se što prije opredjele o mandatu kojeg žele zadržati, odnosno da li prihvataju ili odbijaju novoosvojeni mandat.

VEZANI TEKST - Memagić i Kasumović ostaju na čelu Olova i Zenice, Mahmutagić iz Maglaja još razmišlja o mandatu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će odmah po prijemu Izjave o prihvatanju/odbijanju mandata ili sa dostavljanjem ostavke na ranije osvojeni mandat pristupiti dodjeli zamjenskih mandata, odnosno postupiće u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na danas održanoj 83. sjednici, pored ostalog, dodjelila i zamjenske mandate za pojedine organe vlasti a na osnovu izjave o odbijanju mandata ili podnešene ostavke, saopćili su iz CIK-a.

Mandate između ostalog nisu prihvatili gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, aktuelni premijer KS Edin Forto, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.