VEZANI TEKST - Biščević-Tokić: Pozivam članove Vlade KS i zastupnike da se javno vakcinišu

Pitali smo premijera KS Edina Fortu da li se on vakcinisao, te ko je od ministara primio vakcine i da li su razmišljali o tome da se vakcinišu javno kako bi javnost znala da su vakcine sigurne i da su ih primili i predstavnici Vlade KS.

- Vlada Kantona Sarajevo obavijestit će javnost kroz zbirni izvještaj o procentu vakcinisanosti u KS, uključujući Vladu, ministarstva, agencije, institucije, preduzeća i organizacije koje finansira ili sufinansira KS – kazao je Forto.

Istakao je da je važno da "znamo koliko imamo vakcinisanih u zdravstvu, školstvu, policiji, komunalnim firmama".

- Naravno da sam se vakcinisao i to u Sarajevu. Svi članovi Vlade su vakcinisani, od čega većina prije 15 dana – kazao je Forto za Faktor.

VEZANI TEKST - Bakir Izetbegović jutros čekao u redu, dobio vakcinu protiv COVID-19 u Zetri

Premijer nije kazao koju vakcinu je primio. Također, nije poznato gdje su se članovi Vlade vakcinisali, u Zetri ili je bilo organizirana vakcinacija za njih na drugom mjestu. Imajući i vidu da se radi o funkcionerima koji sve svoje aktivnosti na dnevnoj bazi prezentiraju na društvenim mrežama, čudno je da javnost nije vidjela fotografije sa vakcinisanja. 

Ministar privrede KS Adnan Delić za Faktor je kazao da se vakcinisao u Sarajevu, te da je primio Pfizer vakcinu.

Da se vakcinisao potvrdio nam je i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović koji nam je kazao da je primio Sputnik V.

A podsjećamo da je ranije na sjednici Skupštine KS ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao da se vakcinisao u svojstvu zdravstvenog radnika, ljekara.

VEZANI TEKST - Džaferović primio vakcinu Sinofarm

- Nažalost, nakon mog prijedloga da se vakcinišu ministri, samo je jedan član Vlade pristao na vakcinaciju, ostali nisu. Ne morate izražavati bojazan da su vakcine potrošene – kazao je Vranić tada na sjednici Skupštine odgovarajući na pitanje zastupnice Jasmine Biščević-Tokić.

Sada su na redu zastupnici u Skupštini KS koje je također pozvala zastupnica Biščević-Tokić da se vakcinišu i da pozovu i građane da učine isto.

Koliko njih je vakcinisano, da li su vakcinu primili u BiH ili izvan naše države, nije poznato.