open-navfaktor-logo
search
Nakon niza upita
Forto objašnjavao zašto je "šestorka" na Facebooku spiskala novac građana
Forto je tokom obraćanja zastupnicima osjetio potrebu da objasni kako je sponzorisanje članaka "novi mediji" te da te "nove medije" Vlada KS "izrazito obilato koristi"
25.09.2019. u 13:25
get url
text

Nakon niza zastupničkih i medijskih upita, koji su se odnosili na sponzoriranje objava na društvenim mrežama koje su mnogi zbog sadržaja tih objava prepoznali kao stranačku promociju, premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto je na današnjoj sjednici Skupštine KS ponudio odgovor.

Forto je kazao da mu je "uredu da neki dio javnosti, uključujući i one zastupnike koji postavljaju pitanja, ne razumiju kako funkcionira sponzoriranje digitalnih sadržaja". Međutim, upiti "dijela javnosti i zastupnika" nisu se odnosili na funkcioniranje digitalnih sadržaja, već na iznos koji je iz budžeta KS plaćen u te svrhe te na kriterije na osnovu kojih se utvrđivalo koje objave će se sponzorirati.

- Ja vas pozivam u Kabinet da pogledate račune, pogledate naloge, pogledate kako je plaćeno. Znači, pozivam vas da dođete i uvjerite se pošto ste veći broj puta tražili da vam odgovorim i nakon mojih odgovora opet ste izražavali nezadovoljstvo – izjavio je Forto.

S obzirom da su na zvaničnim Facebook stranicama Vlade KS i nekoliko ministarstava objavljivani i sponzorirani sadržaji koji su u suštini predstavljali promociju određenih stranaka koje čine aktuelnu vladajuću većinu, Faktor je među onima koji su na adresu premijera KS i njegove službe za odnose s javnošću dostavio upit još 13. septembra, u kojem smo tražili dostavljanje informacija o iznosu utrošenih sredstava na sponzoriranje objava te kojom budžetskom stavkom su ta sredstva predviđena. Odgovor, uprkos ponavljaju upita, nismo dobili.

Nisu ga, sudeći prema ponovljenim upitima, dobijali ni zastupnici, čak i oni koji su dio vladajuće većine, koji su na isti način doživjeli sponzoriranje objava na društvenim mrežama.

Forto je tokom obraćanja zastupnicima osjetio potrebu da objasni kako je sponzorisanje članaka "novi mediji" te da te "nove medije" Vlada KS "izrazito obilato koristi". Sponzorirale su se objave koje su se, tvrdi on, odnosile i na "usvajanje programa za finansiranje liječenja teško oboljele djece ili nešto što je u vezi s GRAS-om", odnosno na bilo šta što je premijer ocijenio da je vijest od koristi za građane.

- Ukupni trošak za sponzorisanje svih objava kroz digitalne medije u ovoj godini Vlada je platila 5.000 KM. Plaćeno je iz Kabineta, plaćeno je preko kartice sa Kabineta koju ja potpisujem – ustvrdio je Forto nakon insistiranja zastupnika.

Faktor i dalje očekuje pisani odgovor iz Kabineta premijera Forte. Osim toga, očekujemo da Vlada na naš upit, a u interesu javnosti, dostavi i dokaz o utrošku novca i objavama koje su sponzorisane, dakle evidenciju sponzorisanih objava koje se mogu naći u postavkama svake Facebook stranice, pa tako i Vlade KS i ministarstava. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.