open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Forto: Svi koji krše epidemiološke mjere bit će poslani u 10-dnevnu izolaciju
Povodom rasta broja zaraženih u Kantonu Sarajevo jutros je hitno zasjedala Vlada ovog kantona.
22.02.2021. u 12:36
get url
text

Sjednici Vlade su osim ministara i premijera prisustvovali i članovi Kriznog štaba KS, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović kao i policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović.

- Podaci ukazuju na povećanje broja zaraženih. Kako ne bismo došli u situaciju da naš zdravstveni sistem bude paraliziran, Vlada KS je donijela nekoliko zaključaka. Ministarstvo zdravstva KS će izdati  obavezujuće upute zdravstvenim ustanovama u funkciji mobilizacije svih zdravstvenih radnika za Covid-timove, širimo kapacitet zdravstvenih ustanova. Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da se angažiraju svi raspoloživi resursi za povećanje broja testiranja, čime će se omogućiti se testira u što većem broju. Nalaže se Zavodu za javno zdravstvo da se prati i dostavlja dnevna analiza izvora žarišta. Želimo posebno implemetaciju mjera i sve buduće mjere, staviti akcenat na mjesta gdje najviše dolazi do zaraze. Nalaže se KUIP-u da se u skladu sa zakonom angažuje kadar za provođenje kontrole poštivanja mjera, u cilju sprečavanja širenja zaraze – kazao je Forto, te dodao:

- Vlada će pokrenuti izmjenu zakona o inspekcijama KS u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere. Sadašnji zakon otežava tu mjeru, mi ćemo pojednostaviti da inspekcija može zatvoriti one koji krše mjere. Nalaže se KUIP-u da prilikom vršenja nadzora gdje se utvrdi da se nalazi veći broj osoba od dozvoljenog broja da se svim zatečenim osobama na period od 10 dana zabrani kretanje, tačnije da idu u izolaciju zbog postojanja sumnje da boluju od zarazne bolesti.

Istakao je da se pojačava kapacitet zdravstvenih ustanova, dozvoljava inspekciji da poveća broj radnika i poštivanje mjera.

- Neće se mjere pooštravati, ali strašno sam zabrinut zbog činjenice da se i u javnosti među građanima osjeti da dolazi do opuštanja, ljudi se druže. Umoran sam i ja i umorni smo od mjera, ali moramo izdržati i zajedno izaći iz ovoga i ne vidimo kraj. Jedina smo država čiji državni vrh ne radi na nabavci vakcina. Nađite jednu čiji državni vrh ne nabavlja vakcine - kazao je Forto, te dodao kako će se pojačati nadzor, a da se neće pojačavati mjere.

Pozvao je građane da poštuju mjere, a naročito ugostitelje koji su, kako je kazao, jedva dočekali povećanje broja kupaca, te ih je pozvao da poštuju mjere.

- Jer ako nam se poveća broj zaraženih, morat ćemo pooštravati mjere – upozorio je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić kazao je kako situacija nije dramatična, ali da se mora biti na oprezu.

- Žarišta mogu biti samo zatvoreni prostori, kafane, kafići, veliki tržni centri, trgovine unutar njih. Jedna od mjera će biti i uvođenje Covid-redara koji će na osnovu tačnog izračuna kapaciteta, puštati posjetioce. Glavna mjera za zaustavljanje infekcije je disciplina naših sugrađana. Molim i apeliram, pridržavajte se mjera i nemojte se opuštati – poručio je Vranić.

Forto je također odgovarajući na pitanja novinara kazao kako su predstavnici Vlade KS bili na sastanku sa predstavnicima proizvođačima vakcina Pfizer, ali da oni samo sarađuju sa državom, ali da pregovora nema.

Kazao je da Sputnik V ruska vakcina ide preko Rusije, te da ide na tržišnom principu. Mi smo spremni uzeti minimalno 100.000 doza, do još 100.000 doza.

- Država mora da radi svoj posao. U našem komšiluku mogli smo vidjeti kako se dočekuju avioni sa vakcinama. Naša vlast bježi od odgovornosti. Oni su opasni po život svih nas, ali i građana KS. Trenutno je KS u razgovoru sa par velefarmacija o Oxford i Sputnik vakcinama, ali to još nije konkretno, čekamo konkretne poruke sa rokovima i cijenama – kazao je Forto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.