Francuzi pjevali “Kad ja pođoh na Bentbašu”

Objavljeno: 12.04.17 u 11:13

Na koncertu "Francuzi na balkanski način", grupa "Bubamara" iz Rennesa, glavnog grada regije Bretagna, u prijedorskom pozorištu predstavila se interpretacijama tradicionalne narodne muzike Balkana, za šta su pobrali sve simpatije publike, koja ih je za svaku interpretaciju pozdravila ovacijama. 

Koncert su započeli sevdalinkom "Kad ja pođoh na Bentbašu", a tokom njegovog trajanja vokalni sastav i orkestar su  izveli niz kompozicija iz bogatog fundusa narodne muzike s Balkana.

Grupa "Bubamara" osnovana je 2011. godine i broji 20 članova, među kojima su muzičari s akademskim obrazovanjem koji sviraju na muzičkim akademijama u svom gradu, prosvjetari u srednjim  muzičkim školama, ali i oni koji nemaju formalno muzičko obrazovanje, ali su ljubitelji muzike.

- Tradicionalna muzika balkanskog područja liči mi na muziku iz Bretagne. Ona je jako dinamična, lijepi su ritmovi i melodije i jako su privlačni za strance, što se posebno odnosi na sevdalinke - izjavio je za menadžer grupe Fabris Bison.

Njegova kćerka Melina, koja je klarinetistkinja i svira klasičnu muziku na jednoj od muzičkih akademija, rekla je da je oduševljena sevdalinkama  i da ih sa zadovoljstvom svira.

- Moguće je da kad mi izvodimo sevdalinke ne liče na njihovo autentično izvođenje, ali je sigurno da njih i sve ostale pjesme s Balkana pjevamo od srca - rekla je ona.

Prijedorčanka Sanela Balić, nastavnica u muzičkoj školi u Rennesu, nazaslužnija je za promovisanje tradicionalne narodne muzike s Balkana u Bretagni i to uspješno radi već 11 godina.

Ona je  2006. godine kroz projekt uspostavila saradnju s Kulturno-umjetničkim društvom "Osman  Džafić" iz Prijedora i nakon njihovog  koncerta u Rennesu, gdje su se predstavili tradicionalnim folklorom i muzičkom baštinom naroda Bosne i Hercegovine, poraslo je interesovanje da se upoznaju s balkanskom tradicijom.

- Svaku pjesmu koju ih naučim, najprije im kažem s kojeg prostora potiče i šta govori i kako se pjeva. Mjesecima ih vježbamo i Prijedorčani su među prvima dobili priliku da čuju kako ih oni interpretiraju - kazala je Balić. 

Ona svira harmoniku i tokom koncerta je rukovodila pjevačkom grupom i orkestrom.

Dodala je da su uspostavili saradnju i s Osnovnom školom Kozarac iz Kozarca, u kojem su u toku jučerašnjeg dana održane četiri radionice iz poznavanje  muzike. Balić je naglasila  da su uspostavili saradnju i s Muzičkom školom Savo Balaban iz Prijedora.