open-navfaktor-logo
search
Burno u Parlamentu
"Frcalo" između Vulić i Turković: Armija RBiH nije "takozvana"; ja vjerujem u Boga za sve nas, Vi imate drugačiju percepciju
Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u svom stilu se obratila ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković, postavljajući joj pitanje o zapošljavanju u Ministarstvu vanjskih poslova i navodnoj diskriminaciji, ali joj ministrica nije ostala dužna.
16.06.2021. u 14:05
get url
text
get url
text

Vulić je navela kako je Turković objavila da je u svom kabinetu primila dvojicu zaposlenika Ministarstva, nosilaca najviših ratnih priznanja Armije RBiH, te da im je bilo ponuđeno da izaberu bilo koju ambasadu BiH u kojoj žele raditi, ali su oni željeli ostati u BiH.

- Po kojim kriterijima raspoređujete zaposlenike, kako komentarišete očitu diskriminaciju prema Srbima i Hrvatima i da li je poruka da su nepoželjni u Ministarstvu – pitala je Vulić.

Turković je kazala da cijeni ulogu zastupnika "u ovom časnom domu" i da će nastojati tako i odgovoriti.

VEZANI TEKST - Milorad Dodik i Sanja Vulić na prva dva mjesta Kesićeve top-liste "bisera"

- Naravno, nas dvije se nećemo složiti po mnogim drugim pitanjima. Mi se ne molimo istom Bogu. Ja vjerujem u ovog koji je za nas sve, iznad nas, a Vi po Vašoj izjavi imate drugačiju percepciju (Milorad Dodik je za mene bog, rekla je na jednoj od sjednica zastupnica Vulić, op. a.). Isto tako, ovo Vaše pitanje ima mnogo netačnih konstatacija. Armija Republike BiH je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate države BiH, a ne takozvana Armija RBiH. Nećemo se složiti ni o prirodi rata. Za vas je taj rat tragični sukob, za mene on je agresija u kojem su počinjeni najteži zločini, a među njima i genocid – rekla je Turković.

Odgovarajući na zastupničko pitanje, naglasila je da se zaposlenici za rad u diplomatsko-konzularnim predstavništvima raspoređuju na osnovu Odluke.

Dodala je da je Vulić paušalno rekla da postoji opća diskriminacija prema zaposlenim Srbima i Hrvatima i da je to netačno, te je ovo potkrijepila podacima od prije nekoliko dana.

Prema tim podacima, uz napomenu da struktura državnih službenika u državnoj službi okvirno održava nacionalnu strukturu BiH po popisu, u MVP je zaposleno 42,06 posto Bošnjaka, 37,78 posto Srba, 18,13 posto Hrvata, te 2,01 posto iz reda ostalih. U DKP-ima Bošnjaci su zastupljeni sa 39,28 posto, koliko i Srbi, Hrvati sa 18,87 posto, a iz reda ostalih sa 2,45 posto.

Vulić je u svom maniru kazala da nije pitala o statistici, ali i da je čudi da je Turković na bitnoj funkciji, a ne zna da je tragični sukob "definicija iz Općeg okvirnog sporazuma za mir".

- Ne slažemo se o mnogo čemu, Vi baštinite drugu BiH, a ja dejtonsku jer samo ona ima mogućnost za opstanak i perspektivu. Kažete "časni dome". Toliko Vam je častan da se niste udostojili tri godine da dođete. Želim se zahvaliti Bakiru Izetbegoviću jer je rekao da će se postarati da ministrica bude na sjednici. Hvala Vam, uvjerila sam se da je ministrica živa osoba, a ne imaginarno biće – dodala je Vulić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.