open-navfaktor-logo
search
Mnogo pitanja
FSBiH glavni krivac: Da li je fudbalska Premijer liga BiH regularna?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ponovo je donio odluku koja je podijelila javnost u našoj zemlji. 
01.11.2022. u 18:45
get url
text

Komitet za takmičenje FSBiH danas je prolongirao dvije utakmice Premijer lige BiH, koje će umjesto u jesenjem biti odigrane u proljetnom dijelu sezone. Za četiri mjeseca. Na zahtjev Veleža i Sarajeva odgođeni su gradski derbiji protiv Zrinjskog i Željezničara, koji su trebali biti odigrani u 17. i 18. kolu Premijer lige BiH 5. i 12/13. novembra.

VEZANI TEKST - Ništa od utakmica Velež - Zrinjski i Sarajevo - Željezničar ove jeseni!

Ne ulazeći u to kojim pravnim osnovom su se u FSBiH vodili i da li je odluka "dobra za fudbal", jasno je da odgoda dovodi u pitanje regularnost takmičenja zvanog Premijer liga BiH. Krenimo od početka...

Prije svega, FSBiH je prvi i glavni krivac zbog novonastale situacije. Probijeni su svi rokovi kada je u pitanju rekonstrukcija terena, odnosno postavljanje hibridne podloge, zbog čega se i došlo u situaciju da Velež i Sarajevo ne mogu igrati na svojim terenima. A osim ova dva kluba, ove jeseni, sa svojih stadiona su "protjerani" i Borac (vratio se na Gradski stadion tek u prošlu subotu), Sloboda i Tuzla City.

I niko od ova tri kluba nije odgađao svoje utakmice osim Veleža i Sarajeva. Pitanje je da li bi Borac osvojio više bodova da je umjesto u Bosanskom Novom igrao u Banjoj Luci. Pitanje je da li bi Banjalučani izgubili od Sarajeva i Leotara, te da li bi remizirali s Veležom da su imali podršku sa tribina kakvu su u subotu imali protiv Slobode.

Pitanje je da li bi Sloboda bila zakovana za dno premijerligaške tabele da je igrala na Tušnju. Pitanje je da li bi Tuzla City, prošlosezonski viceprvak, imao sedam bodova manje od trećeplasiranog tima da je svoje utakmice igrao u Tuzli, a ne u Gradačcu i Srebreniku.

No Borac, Sloboda i Tuzla City nisu tražili odgode. Ispoštovali su već ranije utvrđene termine, ali nisu kukali...

VEZANI TEKST - FK Željezničar: Ne želimo odgoditi derbi protiv Sarajeva

Šta bi se dogodilo da MUP Tuzlanskog kantona pošalje dopis Slobodi kako ne može osigurati subotnji meč Slobode i Sarajeva? Da li bi FSBiH, bez saglasnosti drugog kluba, odgodio meč?

Na kraju, ni jedan od četiri kluba koji su akteri odgode neće biti u istoj formi, a vjerovatno neće biti ni sa istim igračkim kadrom za četiri mjeseca. S pravom su reagovali iz Željezničara i argumentovano poslali poruku da su protiv odgode derbija protiv Sarajeva (iz Zrinjskog se nisu oglašavali) jer su Plavi ovom odlukom i najviše oštećeni. Uostalom, pitanje je da li će teren na Koševu biti gotov do početka marta i da li će se i tada moći igrati derbi? Šta će biti ako ni tada hibrid ne bude postavljen na našem najvećem stadionu? 

Shodno svemu nabrojanom postavlja se pitanje da li je prvenstvo regularno? Odgovor bi nam trebao ponuditi FSBiH, odnosno odgovorni iz sektora za sport u bh. kući fudbala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.