VEZANI TEKST -  FK Zvijezda 09 najavila da će tužiti FSBiH, Stanišić pisao Izvršnom odboru

Nakon što je Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (FSBiH) potvrdio da neće biti proširanja bh. elite, klub iz Etno sela Stanišić uputio je otvoreno pismo u FSBiH, a naslovljeno je na Izvršni odbor, predsjednika Elvedina Begića, generalnog sekretara Adnana Džemidžića i direktora sektora za takmičenja Elmira Pilava.

Nije dugo trebalo da stigne odgovor, kojeg je potpisao Begić.

- Poštovani gospodine Stanišić. U vezi s Vašim dopisom broj 174/2020 od 30. juna 2020. godine u kojem se referirate na odluku Izvršnog odbora FSBiH sa 52. sjednice održane 30. juna 2020. godine, odgovoram prvo u svoje ime, a onda i u ime FSBiH.

Iznenađen sam načinom Vašeg obraćanja jer više puta počinjete novu rečenicu i pasus sa sljedećim riječima "Uvaženi gospodine predsjedniče, gospodine predsjedniče" i slično, kako bi izrazili svoje neslaganje i nezadovoljstvo sa odlukom Izvršnog odbora od dana 30. juna 2020. godine. Stiče se utisak Vaše jasne namjere targetiranja i apostrofiranja mene kao osobe koja bi trebala ponijeti određeni vid odgovornosti, i prema Vašem mišljenju jedinog i isključivog krivca zbog čega nije uvažen zahtjev za proširenje BH Telecom Premijer lige.

Pismo u cjelini mogu razumjeti kao vid izraženog revolta kroz navode o ulaganju u sport, poslovne odnose FSBiH sa Etno selom Stanišić, ispunjavanje uvjeta licenciranja, moguće finansijske gubitke i posvećenosti vaše porodice razvoju sporta. Naravno, teško je razumjeti određene dijelove pisma u kojem ističete nedostatak uvažavanja, manjak naše posvećenosti fair playu, našeg ili mog ignorisanja, kako se oglušavamo na dostavljene zahtjeve, kao i neravnopravnog tretmana, jer ste i Vi svjesni da su stvari drugačije, odnosno navodi iz pisma su proizvod nezadovoljstva zbog neispunjenih želja, kao i očekivanja, a ne navedenih činjenica.

Djeluju veoma zabrinjavajuće, posebno u dijelovima pisma u kojem Vi navodite svoje viđenje, a ja bih to nazvao i vidljivom zamjenom teza, kako se FSBiH krije iza nekih saopćenja na svojoj web stranici, te moji savjeti "povedi računa za ubuduće", da ste kao Vi neka moneta za potkusiravanje, da smo mi sebi dali za pravo da administrativnom odlukom nanosimo štetu Vama i porodici, te da nismo održali obećanje da ćemo raditi i donositi odluke u skladu sa pravnim aktima Saveza i za dobrobit fudbala.

Malo je čudno, da je u dopisu hronični nedostatak argumenata, kako pravnog tako i sportskog karaktera, ali je i to potpuno razumljivo jer su organi FSBiH donosili utemeljene odluke na osnovu pravilnika, uzimajući u obzir odluke nadležnih organa, uvažavajući instrukcije UEFA-e, evidentno stanje broja odigranih utakmica, zatečeno stanje na tabeli, odnosno sportskog uspjeha ili neuspjeha. Na neki način sve ove činjenice potvrđujete i u Vašem pismu, posebno gdje pozivate na dodatne razgovore, kompromise, razumijevanje i ponovno sagledavanje situacije.

Nažalost, pandemija COVID-19 nam je preko noći uzela fudbal iz naših života i ništa nas nije moglo pripremiti na ovakav scenarij. Natjerani smo da naučimo neke nove životne lekcije i potrebu za promjenom načina života, rada i ponašanja, a posebno da moramo staviti na stranu lične ciljeve i usmjeriti se na zajedničke i opće koristi. Bili smo suočeni sa velikom dozom neizvjesnosti i potrebom za donošenje jako teških odluka, kao i sa činjenicom da upravljanje u vremenu krize ne dolazi u "veličini jednakoj za sve", niti napori i odluke mogu proizvesti "zadovoljstvo svih u jednakom omjeru". Ove lekcije moramo nositi sa sobom, a u bližoj budućnosti i sa novim načinom i principima, kao i sa veoma pažljivom prilagodbom okruženju u kojem živimo.

Na kraju, ovim pismom nemamo namjeru poremetiti korektne odnose iz prošlosti, kao i spriječiti Vašu želju i borbu u pokušaju da zadržite status u takmičenju BH Telecom Premijer lige, ali je postojala potreba FSBiH za odgovorom kako bi se svi zajedno još jednom podsjetili na činjenice. Vama, klubu i porodici želimo puno sreće i uspjeha u narednom periodu - piše u dopisu FSBiH koji je potpisao predsjednik Begić.