open-navfaktor-logo
search
Ko je ovdje lud?
FSBiH osudio nacionalističke ispade na Pecari, a Široki kažnjen zbog pirotehnike
"Disciplinci" su kaznili Široki Brijeg zbog "slabe organizacije utakmice i upotreba pirotehničkih sredstava", a zanemarili su "govor mržnje i nacionalističke ispade"
22.10.2019. u 19:08
get url
text

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 7. oktobra kaznila je NK Široki Brijeg sa dvije utakmice bez prisustva publike na Pecari i novčanom kaznom od 3.000 KM zbog divljaštva domaćih navijača tokom Kup utakmice protiv Sarajeva.

Ovakva odluka naišla je na negodovanje kod pojedinih sportskih radnika, koji su smatrali da kazna blaga s obzirom na to šta se događalo na Pecari. Meč je bio i prekinut na 22 minute zbog divljanja navijača domaćeg tima, koji su ispoljavali govor mržnje, a u drugom poluvremenu pogodili su i Anela Hebibović, fudbalera gostujućeg tima.

Divljanje huligana na Pecari tada je osudio i Fudbalski savez BiH, koji je dan nakon utakmice, u saopćenju za javnost, osudio nesportsko ponašanje navijača Širokog Brijega.

- N/FSBiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima. Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno "oružje" u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije - poručili su između ostalog iz FSBiH.

Četiri dana kasnije zasjedala je Disciplinska komisija FSBiH, koju čine Josip Roso, Nermin Kljajić, Radivoje Lazarević, Mehmed Spaho, Mario Bašić i Goran Kosorić, te donijela odluku o suspenziji.

No, u cijeloj priči zanimljivo je da Disciplinska komisija FSBiH kaznila Široki Brijeg zbog "slabe organizacije utakmice i upotreba pirotehničkih sredstava". "Disciplinci" su zanemarili "govor mržnje i nacionalističke ispade", pa se s razlog postavlja pitanje ko je ovdje lud?

Široki Brijeg je već odradio jednu utakmicu bez publike, kada je u nedjelju pred praznom Pecarom savladao Slobodu sa 2:0.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.