Potvrđuje to i najnoviji primjer u vezi sa sudijama.

VEZANI TEKST - Odgovorni šute: Kako je Antoni Bandić došao na listu Premijer lige BiH?

Izvršni odbor sinoć je usvojio prijedlog liste kandidata sudija za FIFA listu u 2022. godini.

Tako su među odabrane, uz Irfana Peljtu (Sarajevo), koji je od 2015. godine na listi, došla i dvojica sudija koji su u prošlosti bili u centru skandala. Savez je "pripazio" kontroverzne sudije Antonija Bandića iz Gruda i Miloša Gigovića iz Bosanske Gradiške.

Bandić je u maju 2017. godine u sudijskoj nadoknadi dosudio nepostojeći penal za Zrinjski protiv Radnika u Bijeljini, te tako Mostarce "pogurao" ka šampionskoj tituli, koju su osvojili ispred sarajevskog Željezničara.

FSBiH je tada ekspresno reagovao, a Bandić je zbog propusta poslat na hlađenje do kraja iste sezone, a suspendovan je i za narednu sezonu (2017/18).

VEZANI TEKST - Šta je Zoran Rebac napisao u ostavci: Atmosfera je naelektrisana, često nekorektna, pa i svađalačka

S druge strane, Gigović se nije proslavio prošle sezone kada je suspendovan zbog lošeg suđenja na utakmici Borac - Velež (2:0). Zbog arbitra iz Bosanske Gradiške, koji je imao zaštitu pojedinaca iz vrha Saveza, prošle godine ostavku je podnio Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za sudije i suđenje FSBiH.

Savez je već "nagrađivao" Gigovića tako što ga je slao kao četvrtog arbitra zajedno sa Peljtom.

Podsjetimo, BiH na A listi FIFA sudija ima trojicu arbitara. U 2021. godini (period od 1. januara do 31. decembra) to su bili Peljto, Haris Kaljanac (Sarajevo) i Luka Bilbija (Prijedor), a od 1. januara 2022. godine uz Peljtu će biti Gigović i Bandić.