open-navfaktor-logo
search
Reagirali saopćenjem
FUCZ: Pozivamo Dr. Karlovića da prestane sa iznošenjem lažnih tvrdnji i uznemiravanjem javnosti
Federalna uprava civilne zaštite uputila je saopćenje za javnost povodom medijskih istupa dr. Zorana Karlovića iz mostarske Sveučilišne kliničke bolnice, koji je kazao da nisu odbili donaciju nego "ne žele uzimati respiratore koji su neupotrebljivi ili čak prilikom upotrebe mogu biti smrtonosni".
04.04.2021. u 14:20
get url
text

Iz Federalne uprave civilne zaštite navode da je Sveučilišna klinička bolnica Mostar prilikom rasporeda nabavljenih medicinskih uređaja dostavila obavijest u kojoj navode da raspolažu s dovoljnim brojem aparata.

- Već godinu dana dr. Zoran uporno širi paniku i iznosi informacije o nabavljenim respiratorima, a da nije upućen u specifikaciju proizvođača i mogućnosti ovih medicinskih uređaja. Federalna uprava civilne zaštite poduzela je sve neophodne Zakonske korake prilikom instalacije i puštanja u rad nabavljenih respiratora, te zdravstvenim ustanovama na području Federacije BiH dostavila Certifikate o inspekciji/verifikaciji mjerila kao i garantne listove - saopćili su iz Federalne uprave civilne zatite.

Kako se navodi u saopćenju, Institut za mjeriteljstvo BiH je jedini pozvan da definiše Zakonom obaveznu verifikaciju medicinskih uređaja i njen značaj.

- Zadatak zakonskog mjeriteljstva je osigurati da se mjeri s potrebnom tačnošću i pouzdanošću gdje god postoji javni interes ili potreba za zaštitom građana od pogrešnih i nepouzdanih mjerenja. Potvrdom mjeriteljskih karakteristika medicinskih uređaja ACM812A koje su propisane Pravilnikom o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za respiratore i anesteziološke mašine, ispunjeni su uslovi za korštenje ovih uređaja u oblasti zakonskog mjeriteljstva u BiH.

Uvaženi doktor dezavuiše javnost, a svjesno krši Zakonske odredbe i tretira pacijente opremom koja nema mjeriteljske sljedivosti i za koju nemaju potvrde da su sigurni za upotrebu.

Svjesni teške situacije izazvane pandemijom pozivamo Dr. Karlovića da prestane sa iznošenjem lažnih tvrdnji čime dodatno uznemirava javnost inače ćemo biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure - naveli su iz FUCZ-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.