open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Fudbalski savez BiH zatražio od UEFA-e odgađanje baraža za EURO 2020!
Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zatražio je od Evropske fudbalske federacije odgađanje baraža za Evropsko prvenstvo 2020. godine. 
12.03.2020. u 09:11
get url
text

Razlog je novonastala situacija oko širenja koronavirusa, zbog kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju. 

S obzirom na sve komplikacije koje su uslijedile usljed širenja virusa, iz FSBiH su u sjedište UEFA-e poslali zahtjev za odgodu utakmice protiv Sjeverne Irske, koja bi se trebala igrati 26. marta na zeničkom Bilinom polju i sada se očekuje odluka iz Nyona. 

Uz naš Savez, navodno će i ostale zemlje, organizatori baraža, zatražiti da se utakmice play-offa otkažu, odnosno prolongiraju za neki drugi termin. 

Jedan od problema organizacije utakmice na Bilinom polju je činjenica da je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH donio odluku o organizaciji sportskih događaja u narednih 15 dana, a FSBiH je dan ranije potvrdio da će se utakmice 23. i 24. kola igrati bez prisustva publike. Savez je za naredni period otkazao sva planirana okupljanja mlađih kategorija (kampovi i prijateljske utakmice).

Uz to, problem je i dolazak reprezentativaca iz ugroženih područja. Tako bi prema preporukama nadležnih Edin Džeko, Miralem Pjanić, Asmir Begović i Ervin Zukanović, koji dolaze iz Italije, morali u izolaciju na 14 dana i ne bi mogli nastupiti u meču protiv Sjeverne Irske. To nije problem samo za fudbalere iz naše zemlje, nego za sve reprezentacije, pa je pitanje u kakvim sastavima bi reprezentacije igrale baraž i da li bi to bilo realno stanje kvaliteta.

Konačnu odluku na zahtjev iz FSBiH donijet će UEFA.  

- U dopisu je, između ostalog navedeno, da situacija sa širenjem koronavirusa u našoj zemlji ima tendenciju da postane mnogo ozbiljnija, te da su relevantne institucije na državnom nivou već poduzele odgovarajuće mjere. Te mjere obuhvataju zabranu javnih okupljanja, održavanje sportskih događaja, kao i zabranu ulaska u zemlju za građane Italije, Njemačke, Francuske, Španije, Irana, Koreje i Kine. NS/FS BiH dalje obavještava UEFA-u da svi državljani BiH koji dolaze iz navedenih područja, moraju biti u obaveznom 14-dnevnom karantin, kao i u samoizolaciji ako dolaze iz drugih područja u kojima se pojavio COVID19. To znači da većina naših igrača ne bi mogla igrati utakmicu play-offa, te FSBiH moli da se još jednom razmotre svi rizici koji bi nastali u slučaju odigravanja ovog susreta.

U dopisu se na kraju naglašava da je Savez u stalnom kontaktu sa odgovarajućim državnim institucijama, te da su sve aktivnosti FSBiH u skladu sa preporukama i odlukama ovih institucija - saopćeno je iz FSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.