open-navfaktor-logo
search
Zahtijeva odgovore
Gadžun ponovo pisao Vraniću: Ovo je posljednja slika moje Džene, iz zubarske ordinacije gdje se operišu oči i uši...
Muris Gadžun, otac dvoipogodišnje Džene, koja je preminula u novembru prošle godine, nakon opracije očnog kapka koja je trebala biti rutinska, a obavljana je u privatnoj ordinaciji, kako će se ispostaviti kasnije mimo svih pravila koja nalaže struka, ponovo se obratio ministru zdravstva Kantona Sarajevo Harisu Vraniću.
02.08.2022. u 14:22
get url
text

Od njega je još jednom tražio odgovore na pitanja koja mu je postavio u otvorenom pismu koje mu je poslao 21. jula, na dan kada je njegova kćerka trebala napuniti tri godine.

- Još čekam tvoj odgovor na pismo, Harise Vraniću. Da li si se odlučio na šutnju? Iz kojeg razloga je to ignorisanje od jednog ministra? Zar ti nisi zadužen da radiš u korist nas, naroda? - pita Gadžun.

Ministra je upitao "da li se sjeća onog dana kada je moja Džena bila u komi na Kliničkom centru jer su je u komi poslali iz ordinacije Bejtovića".

VEZANI TEKST - Otac malene Džene na njen rođendan pisao ministru Vraniću: Koga štitiš, Harise?

- Kada smo morali raditi PCR testove da bismo mogli vidjeti našu Dzenu kako leži kao biljka na krevetu jer su je uspavali u stomatološkoj ordinaciji tvog kolege Benjamina Bejtovića i više se nije ni probudila. Tad si me pozvao na telefon i rekao da ćeš nas osloboditi plaćanja testova jer smo svaki test morali platiti 200 KM da bi ušli i vidjeli svoju Dženu. Da li misliš da je to jedino što si mogao uraditi za njene roditelje, čije su dijete ubili? Je li to samo bio dio tvoga posla, da me pozoveš i kažeš da nas oslobađaš testova koji nam više nisu ni bili potrebni jer je naša Džena umrla u onom stanju u kakvo su je doveli Suad Rožajac, Nina Jovanović, Jasmina Halimić, nepoznata starija gospođa čije ime ne znam i sve to u vlasništvu Benjamina Bejtovića koji je 8.11. u 10 i 30 otključao svoju ordinaciju, uveo nas u nju u ovom plavom prsluku koji se vidi na slici iza Dženinih leđa. Ovo su zadnje slike moje Džene, par minuta prije operacije u ovoj zubarskoj ordinaciji u kojoj se operišu uši i oči i daje opća anestezija, dovode se doktori bez licence iz drugih kantona! - naveo je Gadžun.

Gadžun je ranije u otvorenom pismu od Vranića tražio preispitivanje stručne odgovornosti ljekara koji su bili uključeni u operaciju koja je završila padom u komu, a potom i smrću njegove kćerke. 

Istragu smrti djevojčice Džene Gadžun vodi Tužilaštvo KS, koje ni nakon skoro devet mjeseci još nije donijelo tužilačku odluku. 

Gadžun je u pismu Vraniću istaknuo da je njegovo strpljenje prema Tužilaštvu pri kraju, dok je prema njemu već isteklo. 

VEZANI TEKST - Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?

Djevojčica Džena Gadžun preminula je 14. novembra u KCUS-u, nakon što je tokom operacije izvedene šest dana ranije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa, došlo do zastoja srca, potom reanimacije i pada u komu iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr. Suad Rožajac, specijalista anesteziologije s reanimatologijom, čija oprema, kako je potvrđeno iz Verlaba, također nije zakonski verifikovana.

Dijete je, kako su kazali roditelji, prije operacije imalo uredno sve nalaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.