- Naša jasna poruka, ne samo u ime Evropske unije, nego i međunarodne zajednice je da se to mora zaustaviti, i da on mora prekinuti takvo ponašanje. Mislim da je bitno da ga se pozove da prekine s takvim potezima i da poništi sve već poduzete korake u smjeru dezintegracije države.

Moje mišljenje u ovom slučaju je jasno, a to je da mi kao EU njemu prvo moramo zaprijetiti sankcijama koje će se odraziti direktno na njega i na njegovu svitu, ali također moramo mu dati do znanja da imamo i druge načine na raspolaganju, kazao je Gahler u razgovoru za Fenu.

Pojasnio je da tu prije svega misli na bonske ovlasti visokog predstavnika, ali također i da već sada "trebamo razmatrati opciju slanja dodatnih trupa u BiH u okviru EUFOR-ove misije Althea,  da mu jasno stavimo do znanja da se ovdje radi o Dejtonskom mirovnom sporazumu, da je i misija Althea sastavni dio Dejtona i da su bonnske ovlasti tu kako bi čuvale Dejtonski mirovni sporazum”.

VEZANI TEKST - Michael Galer u Evropskom parlamentu: Dodikovi postupci zvone na uzbunu, poduzmimo korake na vrijeme

- Gospodin Dodik, dakle, ne bi trebao imati nikakve sumnje da mi stojimo iza naših riječi. U tom smislu, želio bih da EU pošalje još snažniju poruku i uvjeren sam da se visoki predstavnik Christian Schmidt ozbiljno priprema i razmatra koje korake poduzeti - ustvrdio je Gahler u razgovoru za Fenu. 

Njemački europarlamentarac nije želio špekulirati o tomu ko bi u novoj vladi u Berlinu mogao preuzeti resor vanjskih poslova, ali ističe da će novi šef diplomatije Njemačke svakako morati obratiti više pažnje na situaciju u BiH. Ipak, ističe da sprečavanje "najgoreg mogućeg scenarija" u BiH treba biti obaveza cijelog EU-a i međunarodne zajednice, a ne bilo koje zemlje pojedinačno.