open-navfaktor-logo
search
Radovi u petak
Gas Promet: Sarajevo neće ostati bez gasa; BH-Gas: Zbog sanacije cijevi od tri metra moguća obustava isporuke
Na gasovodu kojim se ovim energentom snabdijeva Kanton Sarajevo došlo je do kvara na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.
03.02.2021. u 12:34
get url
text

- Kvar se desio u blizi Šepka, na lokalitetu Roćevići. Jučer smo pokušali sanirati, ali nismo uspjeli. Sanacija kvara, odnosno postupak varenja cijevi koja je napukla obavit ćemo u petak 5. februara, tako da bi korisnici gasa u KS u subotu imali normalno snabdijevanje. U svakom slučaju, KS neće ostati bez ovog energenta – kazao je za Faktor Milenko Todorović, savjetnik direktora preduzeća Gas –promet Istočno Sarajevo.

Iz kompanije BH-Gas oglasili su se saopćenjem zbog novonastale situacije.

VEZANI TEKST - Salkić: Južnom interkonekcijom uštedjet ćemo 2,2 miliona KM godišnje i nećemo ovisiti o ruskom gasu

- BH-Gas je prvobitno obaviješten da će sanacija mjesta curenja prirodnog gasa biti riješena bez potpune obustave prirodnog gasa, ali nakon defektaže ustanovljeno je da je potrebna hitna sanacija i zamjena cijevi čime će doći do potpune obustave isporuke prirodnog gasa sve prema pismenim informacijama iz Gas Prometa Pale. Zbog toga će BH-Gas odmah tražiti od Sarajevogasa i Toplana Sarajevo da sve kotlovnice i svi oni potrošači koji mogu pređu na alternativno gorivo 5. februara čime bi se stvorila veća mogućnost da individualni potrošači/domaćinstva imaju i dalje prirodni gas u svojim domaćinstvima - naveli su iz BH-Gasa.

Međutim, kako dodaju, gotovo je izvjestan scenario da će u petak svi potrošači za jedan vremenski period ostati bez potrebnih količina prirodnog gasa, a BH-Gas će pokušati da to vrijeme bez prirodnog gasa bude što manje.

- U slučaju trajanja radova duži vremenski period, više od 24 sata, nema dileme da će potrošači sve to vrijeme biti bez dotoka prirodnog gasa. Ujedno, Gas Promet nije prihvatio molbu BH-Gasa da se sanacija izvrši tokom nedjelje kada je potrošnja gasa manja u cijeloj BiH - naveli su u BH-Gasu.

Naglasili su da je ovo slučaj koji pokazuje kako se sigurnost snabdijevanja postiže izgradnjom novog pravca snabdijevanja i to Južnom interkonekcijom.

- Došlo je do curenja gasa na magistralnom gasovodu i sada treba doći do potpune obustave prirodnog gasa i ovim se pokazuje da se snabdijevanje prirodnim gasom ne može zasnivati na jednom pravcu snabdijevanja. Ovaj pravac snabdijevanja, a i ovim slučajem se to pokazuje, ne zadovoljava standarde sigurnosti snabdijevanja i njegove tehničke karakteristike više ne zadovoljavaju projektovane standarde - navode iz BH-Gasa.

Ističu da se tvrdnje Gas Prometa o održavanju na ovom gasovodu i njegovoj mogućnosti da u svakom trenutku odgovori zahtjevima na ovom primjeru pokazuju kao netačne.

- Južna interkonekcija u svojoj konačnici podiže stepen sigurnosti snabdijevanja BiH prirodnim gasom sa koeficijenta nula na više od 60 posto i čime bi se u budućnosti isključile mogućnosti obustave isporuke prirodnog gasa zbog sanacije cijevi na dužini od tri metra - ističu u BH-Gasu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.