VEZANI TEKST - Jedan od mogućih scenarija osovine Čović - Dodik: Mostarizacija države BiH i FBiH, izbori 2022. samo u RS-u

Njegova podrška trećem entitetu, odnosno predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću stara je više od deceniju.

"Samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH" detaljno je razrađena tema u dokumentu "Dejtonska struktura Bosne i Hercegovine i pravni položaj Republike Srpske", nastao 17. septembra 2012. godine, a koji je i danas dostupan na web stranici predsjednika RS-a.

U poglavlju "Budućnosti Bosne i Hercegovine" navedeno je:

- Budućnost BiH kao zajedničke države tri konstitutivna naroda, ocrtava se u dvamoguća pravca. Prvi koji podrazumijeva ustavnu rekonstrukciju Federacije i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi se stvorili uvjeti za BiH kao konfederaciju, sa nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe. Drugi put je njen raspad, opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uvjetima da prethodno ne bude riješeno hrvatsko pitanje. Optimalno bi bilo da BiH bude cijela iz tri dijela. To bi trebao biti i interes i SAD-a koji je inicijator, kreator i učesnik u provođenju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Time bi međunarodni ugovor mogao o(p)stati kao jedan od najvećih uspjeha američke vanjske politike. Ako ne prevlada troetnička teritorijalna struktura kao realno rješenje, ostaje agonija raspadanja, sve dok jednog dana ne bude konstatovano da BiH više i ne postoji.

Da bi bio formiran treći entitet, kako se to sada voli kazati "mirnim putem", nije dovoljno to poželjeti ili podržavati kao što Dodik radi, nužne su promjene "izvornog Dejtonskog sporazuma" u koji se on zaklinje, Ustava BiH i Ustava Federacije BiH.

Ako bi taj famozni treći entitet bio u granicama koje zagovara Čović, u cijeloj bi se državi desio politički tektonski poremećaj. Bilo bi to još jedno "humano preseljenje", kakvo se zagovaralo prije tri decenije jer prema zamisli ideologa i projektanata u trećem entitetu živjeli bi isključivo Hrvati.

VEZANI TEKST - Dodvoravanje Dodiku: Čović bi se mogao prekombinovati, neprincipijelnost će kad-tad doći na naplatu

To su teritorije koje je "osvojio HVO", u Hagu presuđene UZP-ovske Herceg-Bosne, što znači da bi Čović otpisao sve Hrvate iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Posavine, ali i Republike Srpske, za koje se ni do sada nikada nije zalagao niti borio. Dovoljno se prisjetiti kada je banjalučki biskup Franjo Komarica bio izložen napadima i pritiscima, Čović je šutio i odabrao je radije držati Dodikovu stranu.

Poređenje Banje Luke sa Bleiburgom, koje je to učinio banjalučki biskup Franjo Komarica, prije pet godina, za Čovića je bilo "bespotrebno vraćanje u prošlost".

- Ja sam siguran da mi zajedno moramo znati šta je čiji posao – izjavio je, između ostalog, Čović davši do znanja banjalučkom biskupu da etničko čišćenje njegovih sunarodnjaka iz Banje Luke nije pitanje o kojem bi se on trebao očitovati.

Iz svih dosadašnjih izjava i ponašanja, kako Čovića tako i Dodika, posve je jasno da ni jednom niti drugom nije cilj izmjene Izbornog zakona BiH, jačanje države, ispunjavanje 14 prioriteta Evropske komisije, NATO... Jedini cilj im je podjela države Bosne i Hercegovine, a sve drugo su samo vješti politički spinovi i pakovanje suštine u politički celofan sa mašnom.