open-navfaktor-logo
search
Novi tužilac, stara praksa
Gdje je Tadić stala, Kajganić nastavio: Za "marš" ispituje SIPA, kad Vasić prijeti genocidom, nije zanimljiv Tužilaštvu
Skandalozne objave u kojima je Rajko Vasić, bivši član glavnog odbora SNSD-a i nekadašnji sekretar ove stranke, prije tri godine pozivao na novi genocid nad Bošnjacima nije natjeralo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da se ozbiljnije pozabavi tim pitanjem i da povuče konkretne poteze.
27.01.2022. u 13:13
get url
text

Vasić je u julu 2018.godine, dan prije obilježavanja genocida u Srebrenici napisao gnusnu objavu na Twitteru koja je izazvala žestoke reakcije javnosti, ali ne i nadležnih organa.

-  Nešto mislim, ako toliko volite taj genocid nad vama, sačekajte sljedeću priliku - napisao je tada Vasić.

Između ostalog, napisao je kako je "genocid haško-sarajevska laž u kojoj uvijek stradaju bosanski muslimani", te da "nije bio genocid u Srebrenici, niti bilo gdje u BiH. Bilo je strijeljanje ratnih zarobljenika".

Vasić nikada do sada, koliko je javnosti poznato, nije dobio poziv na saslušanje, a iz Tužilaštva BiH na čijem čelu je tada bila Gordana Tadić kazali su da će ova institucija izvršiti "provjere povodom prijava u vezi objave Rajka Vasića na mreži Twitter od 10. jula 2018. godine".

Vasić se ponovo dotakao genocida u Srebrenici i kada je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

- Sud je za kazne. Genocid se ne presuđuje. Genocid se mora ustanoviti. Historijske događaje ustanovljuje historiografija. U Srebrenici nije ustanovljen genocid - napisao je Vasić nedavno.

Milanko Kajganić

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv Vasića zbog ove objave, ali konkretnih poteza nije bilo, niti je Vasić ikada pozvan na saslušanje. 

VEZANI TEKST - Elmedina Muftić saslušana u SIPA-i zbog FB komentara o Milanoviću i Čavari i objave Mustafe Cerića

No, postoje slučajevi u kojima je Tužilaštvo BiH, sada na čelu sa Milankom Kajganićem, itekako agilno. Posljednji primjer je Elmedina Muftić, novinarka i spisateljica iz Vareša, koja je jučer saslušana u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog komentara koje je napisala na Facebooku, a na temelju istrage o izazivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

Ne, nije Muftić prijetila genocidom, kao što je to činio Vasić. Jedan od njenih "grijeha" je rečenica - "za sve izrečeno Marinko Čavara marš". 

Tužilaštvo BiH se, dakle, na prijetnje novim genocidom nad Bošnjacima i na negiranje genocida ogluši, ali na "mrškanje" ekspresno reagira. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.