open-navfaktor-logo
search
Neki se prodali, neki ne
Gdje su se skrasili novi Zmajevi: Od borbe za opstanak u HNL-u do Saudijske Arabije
Kroz fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine u osam odigranih utakmica u 2020. godini prodefilovao je veliki broj igrača.
10.02.2021. u 20:21
get url
text

Pod komandom Dušana Bajevića Zmajevi su uknjižili šest poraza i dva remija. Epilog je neuspjeh u borbi za Evropsko prvenstvo i ispadanje u drugi rang Lige nacija. U osam susreta šansu je dobio znatan broj novajlija.

Neki od njih su nakon nastupa u dresu s nacionalnim grbom uspjeli promijeniti klub, a neki ne.

Tako su donedavni fudbaleri Sarajeva Benjamin Tatar i Amar Rahmanović poslije nastupa za Zmajeve digli sidro s Koševa.

Amar Rahmanović skrasio se u turskom Konyasporu, timu koji vodi bitku za opstanak, a Sarajevu je pripalo obeštećenje od pola miliona maraka. Za sličan iznos Benjamin Tatar otišao je u Abha Club u Saudijskoj Arabiji. Vrijedi istaknuti da su obojica igrača bila vezana ugovorom za Sarajevo do kraja sezone.

Dres je promijenio i Branimir Cipetić. On je iz Širokog Brijega prešao u zagrebačku Lokomotivu. U klubu iz hvatske prijestolnice pridružio mu se i Irfan Hadžić nakon što mu je istekao ugovor u turskom drugoligašu Akhisarsporu. Lokomotiva se bori za opstanak u HNL-u.

Sinišu Saničanina nakon nekoliko dobrih utakmica u odbrani Zmajeva mediji su selili od kluba do kluba. Međutim, on je i dalje član Vojvodine i izvjesno je da će do daljnjeg ostati stanovnik Novog Sada. Vojvodina se nalazi u finansijskoj i upravljačkoj krizi.

Priliku za eventualni transfer sačekat će Almedin Ziljkić (Borac), Josip Ćorluka (Zrinjski), Advan Kadušić (Celje).

Da li će partije ovih fudbalera biti interesantne i novom selektoru Ivaylu Petevu, saznat ćemo nakon što prvi spisak ugleda svjetlo dana. Selektor BiH na klupi Zmajeva debitirat će 24. marta u 1. kolu kvalifikacija za Mundijal na gostovanju kod Finske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.