open-navfaktor-logo
search
Primopredaja
Generalmajor Alexander Platzer novi zapovjednik misije EUFOR-a u BiH
Generalmajor Alexander Platzer novi je zapovjednik misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, a na tom mjestu naslijedio je generalmajora Reinharda Trischaka.
14.01.2021. u 16:24
get url
text

Svečana primopredaja dužnosti obavljena je danas u Bazi Butmir. Platzer je izrazio zadovoljstvo preuzimanjem dužnosti te poručio da je EUFOR strateško sredstvo Evropske unije i da ima stabilizirajući utjecaj na region. 

- Još mnogo toga ima za uraditi i unaprijed se radujem suočavanju s izazovima i kompleksnim pitanjima koja me očekuju pri izvršavanju mandata koje nam je dalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija - rekao je Platzer.

Najavio je da će EUFOR pod njegovom komandom zadržati bliske veze s institucijama u BiH koje pružaju sigurnost, a naročito s Oružanim snagama BiH kako bi se obezbijedilo sigurno i stabilno okruženja za sve.

- Generalmajor Reinhard Trischak je postavio visoke standarde u saradnji s domaćim i međunarodnim političarima, a ja ću dati sve od sebe da nadogradim odlične rezultate mojih prethodnika i nastavim s naporima da se postigne prihvatljivo konačno stanje situacije u okviru našeg mandata i olakša put BiH ka integraciji u Evropsku uniju - poručio je Platzer.

Trischak je naglasio da su uprkos izazovima i teškoćama postignuti zacrtani ciljevi.

- Moj cilj je bio pružiti podršku u provođenju sveobuhvatne strategije EU za BiH, osigurati sigurno i stabilno okruženje i nastaviti izvoditi kombinovanu i kolektivnu obuku, i vježbe sa Oružanim snagama BiH - rekao je Trischak.

Poručio je da su Oružane snage BiH jedna od instutucija koja uživa najviše povjerenje u državi. Trischak je EUFOR u BiH vodio od juna 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.