VEZANI TEKST - Vlada Hrvatske priznala da je sa Schmidtom dogovarala izmjene Izbornog zakona BiH, temeljito i diskretno

Time su i definitvno pale sve maske i slatkorječivost Zagreba kada je u pitanju poštovanje suverenosti BiH. Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba, smatra da je prvi Plenkovićev motiv "saniranje štete".

- On pokušava sanirati štetu koju su napravili čelnik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović miniravši runde Izbornog zakona u režiji američkog diplomate Matthewa Palmera. To je krivo i zakašnjelo, pokušava se pasta vratiti u tubu.

Dugogodišnje kontakte Plenkovića i Schmidta treba gledati i kroz prizmu političke bliskosti HDZ-a Hrvatske i Kršćansko-socijalne unije iz Njemačke - CSU. Plenković ovim objavama daje značaj sebi, obraća se svojim biračima, ne više od toga - kaže Gjenero za Faktor.

Davor Gjenero, politički analitičar iz Zagreba

VEZANI TEKST - Bećirović: Hrvatska producira opasnost od muslimana, Schmidt sastankom s Plenkovićem dovodi u pitanje svoj kredibilitet

Uprkos tome, naš sagovornik smatra kako Plenković ne može imati bitan utjecaj na Schmidtove odluke.

- Na Schmidta ne utječe Plenković, nego američka politika. Znači, odluke se ne donose u Uredu visokog predstavnika - OHR-a u Sarajevu niti u zagrebačkim Banskim dvorima već u Bijeloj kući.

Mislim da Sjedinjene Američke Države imaju dobre namjere u BiH, daju podršku političkom pluralizmu, osjećaju političke sigurnosti, na stranu o kojim se domaćim akterima radi - stava je Gjenero.