open-navfaktor-logo
search
Šta za ručak
Goraždanka Belma Halilović predlaže paprike punjene krompirom i Pavlovu sa šumskim voćem
Odete li na Instagram Belme Halilović, oduševit će vas fotografije recepata koje ova mlada Goraždanka priprema za sebe i prijatelje, a potom recepte dijeli i pratiteljima.
14.07.2022. u 08:57
get url
text

Po zanimanju bachelor saobraćaja i komunikacija, Belma trenutno radi kao content creator i frontend developer u jednoj nevladinoj organizaciji.

Na Instagramu je, kaže, više od pet godina, gdje je objavila oko 500 raznih recepata.

- Ljubav prema kuhanju je nekako došla skupa sa ljubavlju prema fotografiji. Voljela sam da fotografiram sve što napravim i naravno pazila da sve to bude lijepo za oko – dodaje Halilović.

U nastavku Belma je našim čitateljima dala prijedlog šta pripremiti za ručak.

Pročitajte kako napraviti paprike punjene krompirom i Pavlovu tortu koja će vas svojom svježinom rashladiti u ovim toplim danima.

Paprike punjene krompirom

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belma Halilović (@h_belma_)

Potrebni sastojci: paprike, krompir, crveni luk, mrkva, začini po želji.

Preliv: slatko mlijeko, pavlaka, maslac. 

Postupak pripreme:

Paprike oprati i očistiti. Ovaj put sam ih prerezala na pola. Blago ih nauljiti i posoliti.

Krompir izrendati ili isjeckati na kockice, a luk i mrkvu izrendati (volim dodati mrkvu iako može i bez nje).

Začiniti po želji vegetom, biberom i soli.

Napuniti očišćene paprike, a ostatak poredati po nauljenoj tepsiji. Poredati napunjene paprike u tepsiju, pouljiti sve i staviti da se peku na 200 stepeni Celzijusa oko pola sata.

Pripremiti preliv od pola čaše mlijeka, 2 kašike pavlake i malo maslaca, pa kada je jelo pečeno, preliti sve i vratiti još pet minuta u rernu (ja sam preko svake paprike stavila kašiku pavlake i malo uprženog maslaca sa crvenom paprikom).

Pavlova

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Belma Halilović (@h_belma_)

Potrebni sastojci: 5 bjelanjaka, prstohvat soli, šećer, mlijeko, galleta od vanilije, džem od jagoda, šlag pjena, borovnice, maline, listići nane.

Postupak pripreme:

Bjelanjke umutiti u snijeg sa prstohvatom soli (paziti da ne padne ni kap žumanca).

Dodati 250 g šećera, pa sve miksati dok se šećer ne otopi i dobijete čvrsti snijeg.

Na papiru za pečenje oblikovati Pavlovu tako da ivice izdignete od sredine. Osušiti koru na 150 stepeni Celzijusa oko sat i po (ako je jača rerna onda na 130 stepeni Celzijusa).

Ostaviti da se potpuno ohladi.

Nisam imala vremena praviti kremu od žumanaca, pa sam iskoristila galletu od vanilije koja se samo umuti sa 500 ml hladnog mlijeka (dodala sam i tri kašike šećera).

Preko osušene puslice premažite pola kreme od vanilije, pa tri do četiri kašike džema od jagoda, a potom umućenom šlag pjenom.

Pavlovu dekorišite svježim voćem (maline, borovnice). Možete dodati i nekoliko listića nane za bolji okus, miris i izgled.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.