open-navfaktor-logo
search
Politika i pravosuđe
Gordana Tadić "ničim izazvana" sugerirala da Tužilaštvo treba ispitati imenovanje članova CIK-a
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je samostalan organ. Kazala je to na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.
29.05.2020. u 11:13
get url
text

Sa govornice kraj predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića (HDZBiH), Tadić je odgovarala na pitanja delegata o neprocesuiranju neregularnosti u vezi s Općim izborima 2018. godine, na kojima je insistirao delegat iz Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

VEZANI TEKST - Tadić odgovarala na pitanja Doma naroda: Bosić tvrdi da Tužilaštvo drži četiri godine predmet o članu Predsjedništva BiH

 

- Zašto Tužilaštvo opstruira procesuiranje u slučajevima koji se odnose na krađu na izborima, u konkretnom slučaju 2018. godine, gdje sam direktno bio involviran u podnošenju prijave i znam da taj slučaj stoji u ladici jedne tužiteljice da ne bi bio završen do ovih Lokalnih izbora – pitao je Bosić glavnu državnu tužiteljicu.

Konkretniji odgovor je izostao, ali nije izostala ocjena Gordane Tadić da ti predmeti nisu prioritet Tužilaštva BiH jer, smatra ona, postoje mnogo aktuelnija pitanja, poput imenovanja članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

- Evo aktuelno je sada pitanje CIK-a, načina izbora CIK-a, odgađanja izbora i mnogo je toga o čemu bi možda Tužilaštvo u ovom momentu trebalo razgovarati, što je mnogo aktuelnije od ovoga o čemu vi sada govorite – izjavila je Tadić.

Nije se glavna državna tužiteljica libila sa delegatima podijeliti i stav po pitanju imenovanja novih članova CIK-a, koji se neobično podudara sa stavom HDZ-a BiH. Zvaničnici te stranke se, skupa sa kolegama iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), bune zbog smjene članova CIK-a koji su dovođeni u vezu sa tim strankama i koji su tradicionalno preglasavanjem donosili odluke koje su išle u prilog tim strankama.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad CIK-om, Petrić i Božičković razriješeni

- Je li iko podnio pitanje ovom Tužilaštvu u vezi s izborom i načinom izbora članova CIK-a? Ja kada sam bila u općinskoj izbornoj komisiji, u godini kada su izbori nije bilo promjena članova CIK-a – kazala je Tadić.

Način na koji je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio bivše i imenovao nove članove CIK-a nije pitanje koje bi se trebalo "podnositi" Tužilaštvu BiH, s obzirom na to da ta pravosudna institucija, bez obzira na to koliko bi Tadić željela da je stanje drugačije, nema veze sa provjeravanjem i utvrđivanjem eventualnih nezakonitosti u tom procesu. Odstupanje od Izbornog zakona i procedura, ukoliko ono postoji, utvrđuje Sud BiH na osnovu pojedinačnih žalbi, poput one koju je uputio smijenjeni član CIK-a Branko Petrić.

Potreba Gordane Tadić da pred Draganom Čovićem i ostalim HDZ-ovim delegatima podijeli svoju ocjenu da se u izbornoj godini ne mijenjaju članovi CIK-a, zasnovanoj na njenom "višegodišnjem iskustvu u jednoj općinskoj izbornoj komisiji", ide u prilog ranijim optužbama na račun njene povezanosti sa tom strankom i djelovanjem isključivo u skladu sa interesima te stranke. Vrlo je indikativna činjenica da glavna državna tužiteljica "ničim izazvana" ističe pitanje sa kojim institucija kojom rukovodi nema nikakve dodirne tačke, a koje se ujedno itekako tiče HDZ-a BiH i opstanka te stranke u vlasti, uzimajući u obzir navodne zasluge HDZ-a BiH za njeno imenovanje i njene porodične veze sa istaknutim zvaničnikom HDZ-a BiH Mijom Krešićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.