open-navfaktor-logo
search
Član IO FSBiH
Govorio za Faktor: Husić o Tuzla Cityju, Slobodi, Petevu i hibridima
Azmir Husić počasni je predsjednik Tuzla Cityja i glavni finansijer kluba. Popularni "Amerikanac" član je i Izvršnog odobra Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
22.11.2022. u 21:05
get url
text

Husić je fudbalsku reputaciju stekao kao prvi čovjek tuzlanske Slobode. Sa slabijim rezultatima Tuzla Cityja po kuloarima, medijima, počelo se spekulirati da bi se Husić mogao vratiti na čelo Crveno-crnih. Tragom tih informacija kontaktirali smo ovog poduzetnika.

- Sve je tu rečeno, nema se tu šta Bog zna pričati. Vidjet ćemo kojim će putem sve ići - rekao je Husić.

- Ništa konkretno nema, vidjet ćemo šta će se desiti u budućnosti. Govorio sam koje je rješenje za Fudbalski klub Sloboda - osvrnuo se Husić na ranije izjave u medijima.

A rješenje Slobodinih problema, poručio je Husić, nalazi se u tome  da on preuzme klub s Tušnja i dovede ga na nivo stabilnog premijerligaša, koji će se boriti za trofeje.

VEZANI TEKST - Husić: Nisam počeo razgovore o privatizaciji Slobode, a mogućim povratkom ove stvari ne bih nikad prihvatio
 

Da to može, pokazao je kad je sa trenerom svih trenera Ćirom Blaževićem vratio Slobodu u Premijer ligu, a onda su se ubrzo Crveno-crni pod komandom Husrefa Musemića borili za vrh, igrali najljepši fudbal, završili kao viceprvaci BiH i finalisti Kupa, izborili Evropu...

Do rastanka Husića i Slobode došlo zbog unutarnjih previranja na Tušnju, a kada je vidio da nema dovoljnu podršku, lojalne saradnike, odlučio je dići sidro.

Jedini uvjet njegovog eventualnog povratka na čelo Crveno-crnih bio bi taj da  Husić sebi bira saradnike. Kada već ulaže novac, da onda i donosi strateški bitne odluke za klub s ljudima kojima vjeruje. Što je na kraju i logično.

Husić je poslije odlaska iz Slobode odlučio investirati u Slogu Simin Han, koji od 2018. nosi ime Tuzla City. I tu je za kratko vrijeme stvoren premijerligaš, a prošle sezone klub je prvi put u historiji izborio plasman u Evropu, nakon što je sezonu u Premijer ligi BiH okončao na drugom mjestu.

Međutim, jesen 2022. godine i aktuelna sezona u Premijer ligi donijeli su probleme Tuzlacima. Klub je osvojio čak 15 bodova manje nego u istom periodu prošle godine i na pauzu je otišao sa osme pozicije i sa dva boda iznad mjesta koje vodi u niži rang.

VEZANI TEKST - Proradila metla u Tuzla Cityju: Ovo je spisak otpisanih fudbalera
 

- Skoro cijela liga je podbacila. Tuzla City najviše. Na rezultate je utjecao odlazak jednog broja igrača, onda je prijelazni rok loše odrađen. To su uzroci - smatra Husić.

Prije odlaska na zimsku pauzu Tuzlaci su se rastali sa sportskim direktorom Samirom Muratovićem.

- Muratović ima adresu u Grazu. Do rastanka je došlo više iz privatnih razloga. U Austriji mu je porodica, morao je odlučiti. S Tuzla Cityjem bi morao biti 24 sata. On se odlučio za porodicu, što je preče za njega - objašnjava Husić.

Tuzla City zadesila je i nedaća s trenerom Draganom Jovićem, koji je zbog zdravstvenih problema morao odstupiti s klupe. Došlo je i do pretumbavanja u stručnom štabu.

- Ide pauza, treba odraditi pravu stvar tokom prijelaznog roka. Sigurno se Tuzla City neće boriti za opstanak, vidjet ćemo šta može napraviti kroz Kup. Mada smo u osmini finala dobili teškog rivala (Široki Brijeg op.a.). Možda će ova sezona ostati bez uspjeha, ali spremamo se dalje, ne bude sve u životu kako planiramo - priča Husić.

VEZANI TEKST - Ovo su parovi osmine finala Kupa BiH
 

Kao člana Izvršnog odbora djeluje da ga previše ne zanima da li će Ivaylo Petev nastaviti rad u fudbalskoj A reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Bugarskom stručnjaku uskoro istječe ugovor s FSBiH, a odluka o eventualnom nastavku saradnje ili rastanku mora se brzo donijeti, jer u martu počinju kvalifikacije za EURO.

- Ništa ne znam o tome. Kao član Izvršnog odbora pitam se kao i vi što se pitate. Bit će kako oni hoće i to je to - kaže Husić.

Pitali smo i "ko su oni"?

- Zna se ko su (smijeh). Njih 14 članova Izvršnog odbora.

VEZANI TEKST - Dok svi igraju, Zmajevi odmaraju: U FSBiH dijele novac i pripremaju se za zimski san
 

- Nije sve u Petevu. Sigurno je dobar stručnjak. Trebamo realno gledati šta je naš kvalitet i gdje je naše mjesto. Možda možemo malo popraviti ambijent. Mogao bih kriviti selektora za nešto da je on izostavljao četiri-pet igrača, da ih nije pozivao. Onda bih se mogao obrušiti na Savez i Peteva. Šta je mogao bolje u ovom trenutku? - pita Husić.

Pitali smo i da li je zadovoljan tempom izgradnje hibridnih terena. Iz FSBIH su više puta poručivali da sve ide planiranom dinamikom. U stvarnosti, rokovi su debelo probijeni, od četiri započeta projekta realiziran je samo jedan. Borac je zaigrao na novom travnjaku, a Velež, Sloboda, Tuzla City i Sarajevo nadaju povratku svojim domovima na proljeće.

- Možda je moglo bolje. Možda odmah nije trebalo raditi sve terene. Znate kako kod nas hoda. Što prije zakopaš prije ćeš završiti. Treba na kraju biti i zadovoljan. Barem ćemo na proljeće imati nove terene. Bit će bolje. Preveliki zalogaj je bio odmah raditi četiri terena. Vjerovatno bi epilog bio bolji da se radio teren po teren. Malo smo se svi napatili, ali martu ćemo gledati bolji fudbal. Ne treba uvijek biti negativan. Da je moglo bolje, jeste. Da je moglo i gore, da - konstatovao je Husić i zaključio da izvođač radova nije imao kapacitet da sve završi u datim rokovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.