open-navfaktor-logo
search
Živčići kod Fojnice
Grad zamijenila za selo: Učiteljica Ajla Čaluk u učionici ima samo pet đaka
Ajla Čaluk učiteljica je koja je život u gradu zamijenila selom, a u njenom razredu je tek pet učenika.
14.04.2021. u 22:13
get url
text
get url
text

Ajla živi i radi u selu Živčići, nadomak Fojnice. Kaže kako ima jednog prvačića, dva učenika u drugom razredu i dva u petom.

Učenika je, kaže, malo, ali s obzirom na to da se radi o kombinaciji tri uzrasta, kaže da nije ni lahko.

- Živjeti na selu koje je zapostavljeno u svakom smislu je teško. S druge strane, ljudi su brižljivi, gostoprimljivi, insani u pravom smislu te riječi. Bore se, rade, odnosno preživljavaju. Ja živim sama, u maloj kućici na četiri vode. Mještani me često posjećuju, kao i ja njih – priča Čaluk za Faktor.

Kaže kako su mještani Živčića veoma čestiti ljudi, a da tako odgajaju i svoju djecu, kao i da je veliki broj mještana odselio u potrazi za boljim životom za svoju djecu i da je to i razlog zašto samo petero učenika pohađa ovu područnu školu Osnovne škole "Muhsin Rizvić" Fojnica.

Ističe kako su djeca na selu bezbrižnija.

- Odrastaju igrajući se vani, rade oko kuća, na njivama, čuvaju stoku. Slabo koriste tehnologiju, tek toliko koliko im treba za vrijeme online nastave. Radije će umjesto igre na telefonu otići prošetati sa drugarima, pobrinuti se za stoku koju uzgajaju njihovi roditelji – priča ova učiteljica.

Čaluk kaže kako ju je žvot u ovom malom bosanskom selu naučio mnogo toga, između ostalog da je snažnija nego što misli, s obzirom na to da sama brine o ogrjevu, loženju vatre, čišćenju i nabavci namirnica, a potom i kuhanju.

- Mogućnosti prilikom života na selu su dosta manje jer nema ni trgovine, pa svaki obrok trebate dosta ranije planirati, kao i sve druge kućne potrepštine, po koje treba otići u nekoliko kilometara udaljena mjesta, mada nekada dolaze i prodavači sa vozilima i prolazeći kroz selo nude sve i svašta, kao pokretna pijaca – priča nam ova učiteljica.

Trenutno se nastava održava online zbog pandemije koronavirusa, ali ističe kako poželi svoje učenike i da se svi raduju povratku u učionicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.