open-navfaktor-logo
search
Večeras u 19
Građane na protest ispred OHR-a pozvali i PDA, NES, SBiH, NS, NiP: "Građanska BiH nema alternativu"
Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka pridružili su se pozivima građanima Bosne i Hercegovine da večeras izađu na mirne proteste protiv najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH.
25.07.2022. u 09:06
get url
text

VEZANI TEKST - Dervo Sejdić, SDP, DF i GS pozivaju na proteste: Ponedjeljak u 19 sati, dignimo glas protiv antievropske odluke OHR-a

Kako su naveli u saopćenju iz PDA, pozivaju sve građane, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost, da u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama.

Smatraju da je ovo vrijeme da svi zajedno pokažu da će se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, uz poštivanje evropskih sudova i po mjeri svih, bez majoriziranja bilo koga i sa jednakim pravima prema svakom pojedincu u ovoj zemlji.

Također, generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk je na Facebooku pozvao građane da se pridruže protestima.

- Vidimo se sutra u 19 ispred OHR-a. Građanska Bosna i Hercegovina nema alternativu - napisao je Uk.

I Narodni evropski savez BiH saopćio je da se pridružuje pozivima građanima Bosne i Hercegovine da izađu na mirne proteste protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Pozivamo sve građane i članove NES-a da danas u 19 sati ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, kao i u drugim gradovima, mirnim protestom izraze nezadovoljstvo i protivljenje najavljenim odlukama visokog predstavnika, koje vode ka novim krizama i etničkim podjelama.

Ovo je vrijeme da svi zajedno pokažemo da ćemo se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, a ne zemlju podijeljenu na nacionalne torove - saopćeno je iz NES-a.

Građane su na protest pozvali i iz Stranke za BiH.

- Bosni i Hercegovini ne trebaju dodatne etnoteritorijalne podjele koje su glavna kočnica napretka i trajni uzrok nestabilnosti, a posebno ne one koje će označiti granice budućeg trećeg entiteta. Nama treba jedinstvena i građanska Bosna i Hercegovina, buduća članica Evropske unije i NATO-a. Nametanjem izbornog zakona kakav je najavljen u medijima, Christian Schmidt bi izolovao Bosnu i Hercegovinu od Evrope, jer bi dodatno cementirao segregaciju. Potrebno je prije svega provesti presude Evropskih sudova koje su jasno rekle da je i današnji izborni zakon diskriminirajući te u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama - naveli su iz Stranke za BiH.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković na Twitteru je također napisao kako se i oni pridružuju protestima i pozivaju građane pred zgradu OHR-a.

Ranije su građane na protest ispred zgrade OHR-a pozvali iz SDP-a, DF-a, Građanskog saveza, kao i Dervo Sejdić, koji je prvobitno bio najavio protest u podne, ali je naknadno obavijestio građane da je promijenio termin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.