open-navfaktor-logo
search
COVID-19
Građani KS i jutros uzalud čekali revakcinaciju, u ZDK nemaju problema, planiraju svaku dozu
Na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) do 20. juna prvu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo je 21.439, a obje doze dobilo je 11.995 građana.
23.06.2021. u 14:06
get url
text

U ovom kantonu bez problema teče vakcinacija i revakcinacija građana u svih 12 domova zdravlja, kaže dr. Jasmin Durmišević, uposlenik Službe za epidemiologiju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK.

Dr. Jasmin Durmišević

- Koliko sam upoznat, danas se u Zenici i Tešnju provodi vakcinacija i revakcinacija. Vakcina ima jer smo prošle sedmice dobili pošiljku, a narednu bismo, kako je najavljeno, trebali primiti najvjerovatnije iduće sedmice – navodi Durmišević.

Proces revakcinacije u ZDK teče nesmetano jer se, ističe Durmišević, odmah planira i ostavlja druga za svakoga ko je primio prvu dozu.

- Plan revakcinacije u nadležnosti je Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Od svake pošiljke vakcina, mi dobijemo pola, a pola ostaje u Federalnom zavodu za javno zdravstvo i čuva se u Mostaru dok ne bude termin za revakcinaciju. Uglavnom je to tri sedmice. Što se tiče vakcinacije, i njega je kreirao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH. Stručno savjetodavno tijelo za vakcinaciju odredilo je prioritetne skupine koje se prve vakcinišu. Od početka se držimo uputstava Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a to znači da se odmah za revakcinaciju ostavljaju Pfizer, Sinovac i Sinopharm vakcine. Sinovac i Sinopharm se ostavljaju iz razloga jer smo ih dobili u donaciji, pa ne znamo hoće li ponovo stići. Vakcina koja se ne ostavlja je AstraZeneca jer se druga doza daje za tri mjeseca, a i rok trajanja joj je otprilike toliki. Također, imajući u vidu da je naša zemlja putem COVAX mehanizma najviše naručila upravo AstraZeneca vakcina, pošiljke se odmah troše za vakcinaciju. Jedini problem koji smo do sada imali sa revakcinacijom je da se neko razboli u terminu kada je planiran za drugu dozu, ali to se rijetko dešava. U takvim slučajevima, kako vakcina ne bi propala, daje se nekome drugom – objašnjava Durmišević.

Kaže kako je informisan o problemu u Kantonu Sarajevo, da su ljudi naručeni na revakcinaciju, a da vakcine nisu ostavljene.

VEZANI TEKST - Građani pozvani na revakcinaciju, ali je nisu primili: "Svaki poziv je odobrio Vranić"

Podsjetimo, u Kantonu Sarajevo od proteklog vikenda zaustavljena je vakcinacija jer nema vakcina. Jučer je trebala početi i revakcinacija, ali doze nisu sačuvane za one koji su se vakcinisali 1. juna. Ista situacija je i danas. I jutros su ispred Olimpijske dvorane "Juan Antonio Samaranch" stariji sugrađani, sa urednim pozivima, uzalud na vrućinama čekali revakcinaciju.

- Mi zaista nemamo takvih problema, naši domovi zdravlja su jako dobro sve organizovali. Nije nam se desilo da neko u zadanom terminu dođe na revakcinaciju, a da nema vakcine. ZDK ima 12 općina i svaki ima dom zdravlja. Veliki smo i ni u kom slučaju ne možemo se porediti sa Kantonom Sarajevo. Ono što nam je potrebno je što više vakcina, a organizacije nam ne nedostaje. U prilog tome istakao bih i pohvale koje smo dobili od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Federalnog ministarstva zdravstva – govori Durmišević.

Saznajemo kako je u ZDK propalo vrlo malo vakcina protiv COVID-19. Durmišević dodaje kako ih više propadne u redovnoj imunizaciji djece.

- Na početku vakcinacije, kada nam je sve bilo novo, propale su neke doze dok se zdravstveno osoblje naučilo kako se vakcina razrjeđuje, koliko je doza u jednoj bočici... No, to je po jedna ili dvije doze u domu zdravlja. Uglavnom, jednocifren je broj doza koje su odbačene – naglasio je Durmišević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.