open-navfaktor-logo
search
Zabrinuti
Građani se obratili Efendiću bilbordom zbog gradnje spremišta kerozina, šta je sa zdravljem stanovništva?
Neformalna grupa građana "Spas u zadnji čas - Spasimo Dobrinju" koja traži i od Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, da u skladu sa zakonom preispita okolinske dozvole izdate za gradnju skladišta kerozina i benzinske pumpe sa pratećim objektima u naselju Dobrinja 1, obratila se načelniku Novog Grada Semiru Efendiću bilbordom.
10.01.2022. u 19:40
get url
text
Bilbord, kerozin, Semir Efendić

Sa bilborda koji je postavljen u neposrednoj blizini zgrade Općine Novi Grad pitaju Efendića da li mu je bitnije zdravlje građana od interesa investitora.

- Načelniče, jesu li bitniji interesi privatnih investitora od zdravlja i sigurnosti građana - stoji na bilbordu.

Benzen spada u najmoćnije izazivače leukemije 

Podsjećamo, privatna benzinska pumpa i terminal kerozina kapaciteta 1.000 tona grade se u novogradskom naselju Dobrinja 1 u Sarajevu, u blizi Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a koji se nalazi unutar granice Treće vodozaštitne zone. To je izazvalo zabrinutost obližnjeg stanovništva koje smatra da nisu preduzete sve mjere kojima bi ovaj projekat dobio argumente za izgradnju.

Dok stanovnici čekaju da Agencija za vodno područje rijeke Save, po nalogu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva preispita prethodno izdatu vodnu saglasnost, investitor (HIFA-Oil) nastavlja gradnju.

Podsjećamo, stanovnici koji žive u blizini gradilišta, iz ulice Kurta Schorka su zabrinuti jer je kerozin naftni derivat i sadrži benzen, a poznato je da benzen spada u najmoćnije izazivače leukemije. Oni su uznemireni protestirali protiv gradnje i zajedno sa Udruženjem Eko-akcija podnijeli krivičnu prijavu protiv Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad, njegovog pomoćnika za urbanizam i zaposlenika u Službi za urbanizam.

- Na terenu radovi nikada nisu prestali, investitor se uopće ne obazire na prepisku između ministarstava, s tim što je u međuvremenu izašlo da je i u Zakonu o vodama Kantona Sarajevo izgradnja takvih objekata nedozvoljena u vodozaštitnim zonama, u bilo kojoj vodozaštitnoj zoni nije dozvoljena izgradanja skladišta za kerozin. Međutim, gradnja ipak ide. Također, još nemamo povratnu informaciju da li je Agencija za vodno područje rijeke Save preispitala ranije izdatu vodnu dozvolu za ovaj projekat - govori nam Anes Podić, predjednik Udruženja Eko-akcija i dodaje:

- Krivične prijave su predate, međutim, znate kako je s našim pravosudnim sistemom, to traje godinama, osim ako nije nešto što je politički interes krugova koji imaju očito utjecaj na njih. Najbolji primjer je ovo što se događa sa malom hidroelektranom na Doljanci u Jablanici. Jedna po jedna dozvola se poništavaju, a hidroelektrana je u međuvremenu napravljena, dobila neke druge dozvole, koje su sada izgovor. Nažalost, mi smo država bezakonja. I primjer sa ovom gradnjom to najbolje pokazuje.

Podić je naveo i primjer rijeke Sanice.

"Mi smo država u kojoj zakoni ne postoje" 

- Imali smo nedavno primjer sa rijekom Sanicom gdje su krenuli radove na uređenju obala i kao protiv poplava na mjestu gdje poplava nikada nije bilo, pa umjesto da traže dozvolu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, oni su radili sa dozvolom od lokalne općine, što je suprotno zakonu. Rijeka uništena, ministarstvo izdalo mišljenje, ali ovi nastavljaju kao da se ništa nije dogodilo. Mi smo država u kojoj zakoni ne postoje. Kada neko ima materijalni interes da nešto uradi, on to i uradi. Nekad bude neka sudska presuda, ali to je sve jadno i bojim se da zbog ovakvih primjera situacija će biti sve gora i gora. Što se tiče Dobrinje 1, i dalje čekamo da Agencija za vode preispita ranije izdatu saglasnost za skladište za kerozin - govori Podić.

VEZANI TEKST - Podić: Čekamo da Agencija za vode preispita ranije izdatu saglasnost za skladište za kerozin

Dodaje da kod izdavanje dozvole za gradnju postoji niz nezakonitih radnji.

- Prekršene su brojne zakonske odredbe. Ta saglasnost je izdata, umjesto da se napravi stručna studija. Izadata je na osnovu idejnog rješenja projekta, što je skandalozno - kazao je Podić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.