open-navfaktor-logo
search
Traže izmjene zakona
Građani širom Srbije protestuju, blokirali saobraćajnice
Nekoliko hiljada građana blokiralo je danas u 14 sati, kao što je i najavljeno, sve veće saobraćajnice i saobraćajna čvorišta u Beogradu u sklopu protesta kojom srbijanski ekološki i građanski aktivisti i studenti iskazuju neslaganje zbog Zakona o eksproprijaciji, Zakona o referendumu i najave izgradnje rudnika litijuma u blizini Loznice, a incidenata nema.
04.12.2021. u 14:43
get url
text

Blokirani su svi gradski mostovi, osim Starog savskog, a centralno mjesto okupljanja demonstranata bilo je kod "Sava centra", kongresnog centra koji je jedan od simbola srbijanske prijestolnice odakle su se građani uputili ka mostu Gazela i blokirali ga, čime je blokiran i međunarodni autoput Beograd-Zagreb, nekada poznat pod imenom autoput Bratstva i jedinstva.

Na beogradskim mostovima ostalo je "zarobljeno" i nekoliko desetaka privatnih automobila i autobusa gradskog saobraćaja, koji su morali da se okrenu i vrate iz pravaca iz kojih su došli.

Uniformisanih policajaca, kao što je i najvljivao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nema, ali su među demonstrantima primjetni policajci u civilu.

Osim u Beograda, demonstranti su svoje nezadovoljstvo stanjem životne sredine u Srbiji, ali i stanjem političkih i medijskih sloboda, i sve većim socijalnim razlikama u društvu, izrazili u još više od 50 gradova i naselja u Srbiji, u Jagodini, Kraljevu, Nišu, Užicu...

Iako je bilo predviđeno da blokade u Beogradu uključuju i automobile od te ideje se odustalo jer je do sada nepoznata organizacija Udruženje građanki "Lila revolucija" koje se protivi blokadama pozvala sve istomišljenike da ponesu sa sobom kante sa ljubičastom bojom i prosipaju je po vozilima koja budu učestvovala u blokadi.

U danima koji su prethodili današnjim protestima srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da će se država ponašati "apsolutno odgovorno" i da će dopustiti da demonstranti rade "sve što žele" sve dok ne budu ugrožavali tuđe živote, imovinu i instituciju, dok je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ocijenio da protesti i blokade puteva "nemaju nikakve veze sa ekologijom" i najavio da će policija "reagovati u skladu sa svojom snagom i ovlaštenjima" i "primijeniti nasilje".
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.