Od danas je u funkciji nova aplikacija putem koje naši sugrađani mogu preuzimati dokumente koji se odnose na njihovu vakcinaciju ili prebolovani Covid-19. Aplikacija je dostupna na ovom linku.

Kako su ranije najavili, Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je u saradnji sa ugovornim implementatorom sistema firmom Medit d.o.o. iz Sarajeva omogućio građanima Kantona Sarajevo da putem online aplikacije preuzmu dokumente koji se odnose na vakcinaciju ili prebolovani Covid-19 i to:

- certifikat o vakcinaciji,

- potvrda o preležanom Covidu

- Rješenje Ministarstva zdravstva o samoizolaciji

- Ističemo da će mogućnost preuzimanja navedenih dokumenata zavisiti isključivo od toga da li su odgovarajući podaci uneseni u informacioni sistem od zdravstvenih radnika u ordinaciji gdje je pružena usluga ili na punktu masovne vakcinacije u "Zetri", na što Zavod nema utjecaja. Podaci se kontinuirano ažuriraju u skladu sa dinamikom unosa ili dostave podataka, te ukoliko neki dokument trenutno nije dostupan, molimo da korisnik ponovo pokuša u narednom periodu - saopćili su iz Zavoda.

Osim građana vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, preuzimanje certifikata će biti omogućeno i građanima KS koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo i u drugim državama, a koji su izvršili registraciju i priložili validne dokumente te vakcinacije putem ranije uspostavljene aplikacije Zavoda.

U ovom trenutku certifikat o vakcinaciji je postavljen samo za one građane koji su primili obje doze vakcine, a u narednom periodu će biti postavljeni certifikati i za one građane koji su primili samo jednu dozu. QR kod koji se nalazi na certifikatu omogućava online provjeru autentičnosti dokumenta i dovoljno ga je skenirati kamerom mobilnog telefona (ili bilo kojim skenerom) kako bi se prikazao online link za provjeru navedenog dokumenta. Dokument je lako provjerljiv sa bilo kojeg mjesta na svijetu jer se skeniranjem QR koda i otvaranjem linka koji on prikazuje vrši uvid u online certifikat o vakcinaciji.

Certifikat koji je dostupan građanima KS je izrađen u skladu sa okvirnim smjernicama EU-a i on se može provjeriti online u stvarnom vremenu, a da li će biti prihvaćen na graničnim prijelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje. Pojedine države imaju svoju metodologiju prihvatanja certifikata za vakcine koje nisu odbrene od regulatorne agencije EU-a. S obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije članica EU-a i nije potpisnik Sporazuma o EU COVID pasošu, svi građani se upućuju da prije putovanja provjere uvjete za ulazak u zemlju u koju žele da putuju i validnu dokumentaciju u pogledu prihvatljivosti certifikata, izdavaoca certifikata i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana.

Implementator sistema sarajevska firma Medit d.o.o. je do sada generisala više od 10.000 certifikata o vakcinaciji za građane KS, uposlenike pojedinih državnih agencija, te pripadnike diplomatskog kora koji su vakcinisani sa obje doze, a cjelokupnu podršku procesu vakcinacije pruža potpuno besplatno, saopćio je Zavod.