Iako su ranije iz MUP-a Srednjobosanskog kantona kazali da će radovi biti odgođeni, čitatelji nam javljaju kako bageri ravnaju teren i uništavaju stećke.

Prema Planu gradnje PS Kreševo i njenog vanjskog uređenja, vidljivo je da će nekropola biti devastirana, te da će se sa nje, bez prethodno provedenih sistematskih areheoloških iskopavanja, izmjestiti i uništiti stećke i grobna mjesta. 

Prilikom pripremnih radnji na izgradnji policijske stanice, ljetos je na tom mjestu pronađena nekropola, nakon čega su tokom preventivnih arheoloških istraživanja pronađena 82 stećka i 17 grobnih mjesta bez nadgrobnika.

Na terenu se, kako se vidi i na fotografijama koje smo dobili, izvode radovi na ravnanju nekropole i označavanju dimenzija objekta za izlijevanje cokle i temelja.

Oni koji su upućeni u situaciju, smatraju da je potrebna hitna intervencija da se obustavi izgradnja policijske stanice, te da Općina Kreševo i MUP Srednjobosanskog kantona pronađu drugu lokaciju, a da se nekropola sa stećcima pretvori u arheološki park.

Kako saznajemo, na mjesto nekropole početkom februara stigli su i bageri, koji su započeli sa radovima te "ravnaju i ruše sve pred sobom".

Bageri ravaju teren i uklanjaju stećke

Ovim povodom kontaktirali smo profesora Envera Imamovića, arheologa i historičara, koji nam je objasnio da se u ovom slučaju radi o veoma značajnoj nekropoli.

- U njoj ima stara arhitektura, stara kršćanska crkva. O njoj su već u prošlom stoljeću pisali putopisci. Istraživanja na tom mjestu su krenula ljetos. Međutim, neke strukture iz kantonalne vlasti u Travniku hoće da u Kreševu naprave policijsku stanicu, upravo na mjestu gdje je nekropola. Kako je nekropola u fazi istraživanja i kako je zaštićen taj teren, oni se nisu obazirali na te zabrane i propise, te mimo komisije i ostalog, počeli su kopati spomenike – naglasio je.

Dodao je kako se svakodnevno u medijima govori u kakvom su stanju stećci i da je ovo jedan primjer toga nadomak Sarajeva, te da se u ovom slučaju radi o nečasnim, nepropisnim i nezakonitim radnjama.

FOTO: Fena

Nekropola sa stećcima, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina, otkrivena je ljetos, a stručnjaci tvrde da je pronađeno pravo izgubljeno blago.

O nekropoli postoji samo jedan spomen, a pretpostavljalo se da je nestala tokom 19. stoljeća, kada je, navodno, zbog niveliranja i pretvaranja u oranicu, nasuta riječnim oblutcima, a njena površina prekrivena slojem humusa.

U MUP-u SBK tada su tvrdili kako su, zbog arheoloških istraživanja, radovi odgođeni.

Bh. groblja sa nadgrobnicima iz perioda srednjeg vijeka su uvrštena na Popis svjetske baštine UNESCO-a.