open-navfaktor-logo
search
Famozna prodaja
Gradonačelnici Karić se žurilo da proda "passata" pa zaobišla brojne zakonske procedure
Prilikom prodaje službenog "passata", kojeg je gradonačelnica Sarajava Benjamina Karić prodavala četiri mjeseca, Gradska uprava nije pribavila mišljenje Pravobranilaštva Grada Srajeva, čime je prekršena procedura.  
05.10.2021. u 16:00
get url
text

Razmatrajući informaciju o prodaji službenih vozila na sjednici Gradskog vijeća (GV) koja je održana prije nekoliko dana, ustanovilo se da prodaja službenog "passata" nije prošla u okviru zakonksih propisa.

Na pitanje rukovodstva Gradskog vijeća, odnosno dopredsjedavajućeg Dragana Stevanovića (SDP) o davanju mišljenja po pitanju prodaje automobila, pravobranilac Grada Sarajeva Sanjin Smajlović potvrdio je da se mišljenje o ugovoru o kupoprodaji ne daje po službenoj dužnosti, već da je Gradska uprava dužna prije zaključenja ugovora o kupoprodaji zatražiti mišljenje Pravobranilaštva što, kako on tvrdi, nije učinjeno. 

Kazao je da u ovom slučaju nije ispunjena niti jedna od zakonskih obaveza.

Ugovor za prodaju "passata" potpisan je bez prethodno dobijenog pozitivnog mišljenja Pravobranilaštva Grada Sarajeva, koje je obavezujuće kada je u pitanju imovina grada i iznos viši od 10.000 KM.

- Jedina obaveza po službenoj dužnosti Pravobranilaštva jeste da po saznanju za ovakav propust podnese prijedlog za utvrđivanje odgovornosti lica koje je bilo u obavezi pribaviti mišljenje, što će Pravobranilaštvo pravovremeno i uraditi - kazao je Smajlović.

Knjigovodstvena cijena "passata" bila je 40.178,68 KM, a nakon što na prvoj licitaciji nije bilo čak niti jedne ponude, gradonačelnica je odlučila sniziti cijenu za deset posto. Takva odluka je donesena bez saglasnosti Gradskog vijeća, čime su opet prekršene procedure.

- U međuvremenu promijenjena su i pravila prodaje, s obzirom na to da prvobitno nije bilo mogućnosti obaranja cijene - kazao nam je izvor iz Gradske uprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.