open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Gradonačelnik Bihaća o migrantima: Nama je dogorjelo do nokata, napravit ćemo "krajiški kamp" u Sarajevu
Kazao je da je trenutno u Bihaću više od 6.000 migranata, iako Mektić tvrdi da ih je ukupno u BiH oko 4.000
15.10.2019. u 12:30
get url
text

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, izjavio je na konferenciji za novinare organiziranoj u Sarajevu da grad na čijem je čelu više nije u mogućnosti sam se boriti s migrantskom s krizom.

Najavio je da će grad od ponedjeljka obustaviti pomoć migrantima u kampu Vučjak, kako bi skrenuo pažnju nadležnih na ovaj problem. Ako ne bude reakcije, najavio je protest Krajišnika u Sarajevu.

- Danas asam u Sarajevo došao sam, bez ikoga s drugih nivoa vlasti, da i na taj način pokažem da migrantska kriza ne postoji nidge drugo, osim u Bihaću. Dakle, nema migrantske krize u Bosni i Hercegovini, ona je u svoj svojoj veličini sa žarištem u Bihaću, negdje 90 posto, 9 posto je možda u Velikoj Kladuši i onaj jedan posto u ostalim dijelovima.  Došao sam ovdje da kažem da je nama dogorjelo do nokata, situacija eksalira u više aspekata. Nastupila je jedna vrsta zatišja, niko ne govori o migrantskoj krizi – kazao je Fazlić.

Osvrnuo se na izjave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, za kojeg je kazao da u izjavama minimizira migrantsku krizu, pa je pomenuo njegovu današnju izjavu, prema kojoj u cijeloj BiH ima 4.000 migranata.

- Ja tvrdim da ih sada u Bihaću ima više od 6.000. Plješevica, grad, svi prihtavtni centri… su puni migranata – kazao je Fazlić.

Zabrinjava ga, kako je dodao, da kada je riječ o novcima, “svi pokušavaju da se okoriste, a da Bihać niko ne spominje”.

- Na Vučjaku, lokaciji koja nije bila prihvatljiva za međunarodnu zajednicu, potrošiili smo više od 100.000 maraka - Grad Bihać, javna preduzeća Komrad i Vodovod, uz malu pomoć Unsko-sanskog kantona i Crvenog križa. Niko nam ni marku nije dao ni sa jednog nivoa vlasti u BiH. Što je najgore, nama dolaze dušebrižnici i pitaju nas: Kako mislite da riješite krizu? Ja sam došao ovdje da kažem da to više ne može tako. Mi ćemo od idućeg ponedjeljka prestati da pružamo bilo kakve usluge na Vučjaku. Pustit ćemo da kriza eskalira i na taj način pokušati natjerati nadležne državne organizacije i institucije da rade svoj posao. Ukoliko ni to ne bude moglo, mi Krajišnici organizovat ćemo ovdje ispred Parlamentarne skupštine divlji kamp Krajišnika, dolazit će nas 50 svaki dan, dok se god to ne riješi – kazao je Fazlić.  

Kako je kazao, traže da se donese plan za Bihać, da neko konačno preuzme lidersku poziciju u ovom procesu. Napomenuo je kako grad Bihać pokušava uraditi sve što može, da predlažu lokacije za smještaj migranata…  

- Ni jedan zaključak iz Brisela, ni jedna preporuka ambasadora Wigemarka nije realizirana, ni jedan migrant nije smješten na bilo koju drugu lokaciju mimo Bihaća… Dolazimo sada u zimski period, u situaciju kada će ti ljudi hodati kroz grad ogrnuti dekama i kada ćemo mi biti jedini koji ćemo im morati pomagati – kazao je Fazlić, objasnivši da Hrvatska i dalje vraća migrante u Bihać.

Kako je kazao, uputio je zahtjev Vijeću ministara da se Gradu osigura novac iz novčane reserve, za održavanje Vučjaka, ali da ni marku nisu dobili, kao ni od Vlade Federacije. Za Vladu USK, kazao je da pomaže koliko može.  

- Treba da znate da se svaki dan preveze 20.000 litara vode, da Crveni križ osigurava hranu, da Grad finansira Crveni križ, da je Komrad osigurao tu lokaciju… Bez obzira na to što za neke to nije prihvatljivo, to je lokacija koja nas košta i mi to više nećemo raditi, od ponedjeljka nećemo davati više ništa – kazao je bihaćki gradonačelnik.

On je objasnio da neće zavoriti kamp Vučjak, već da novac građana Bihaća od ponedjeljka više neće trošiti za tu svrhu. Potcrtao je i da neće dozvoliti da iko u Bihaću migrantima iznajmljuje privatni prostor za smještaj i na taj način zarađuje novac.

Upitan da li će će ova mjera biti kontraproduktivna, strahuje li da će biti povećana stopa kriminaliteta jer migrant neće imati osnovne uvjete, Fazlić je kazao da se Bišćani već dvije godine s tim bore, s manjim ili većim oscilacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.