Inicijativa

Gradonačelnik Skaka želi snimati film o opsadi Sarajeva

Objavljeno: 20.08.2019. u 12:56 Autor: E. H.

Sarajevo zaslužuje da dobije revantan, historiji tačan, vrhunski, svjetski igrani film o opsadi, najdužoj u poznatoj historiji ratovanja, kazao je Skaka

Opsada Sarajeva bi uskoro mogla biti ekranizovana

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka pokrenuo je inicijativu da se, u vrhunskoj produkciji i najvišim svjetskim standardima snimi igrani film o opsadi Sarajeva.

O tome su već obavljeni preliminarni razgovori sa relevantnim faktorima. Grad Sarajevo bi, prema poznatim poslovnim modelima, bio sufinansijer projekta uz podršku drugih nivoa vlasti, privatnog sektora i stranih partnera.

- Sarajevo zaslužuje da dobije revantan, historiji tačan, vrhunski, svjetski igrani film o opsadi, najdužoj u poznatoj historiji ratovanja. Film je snažan mehanizam kolektivnog pamćenja, mi smo grad filma, jednog od najvećih evropskih filmskih festivala i ovo je projekt oko kojeg se možemo okupiti - rekao je gradonačelnik Skaka.

Proslavljeni bh. režiser i producent Ademir Kenović pozdravio je ovu inicijativu ističući da se radi o vrlo pozitivnom signalu Grada Sarajeva i gradonačelnika.

- Raduje me da se prepoznaje značaj filma kao umjetnosti i načina da se pošalju važne poruke. Ovo je vrlo pozitivan signal - rekao je Kenović.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije