Subota, 24.10.2020.
h

Gradonačelnik Sarajeva: Olimpijskom muzeju vraća se stari sjaj

Zgrada Olimpijskog muzeja u Sarajevu u Petrarkijinoj ulici trebala bi biti obnovljena i otvorena za javnost do početka Evropskog zimskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019.

- Radovi na obnovi odvijaju se prema zacrtanoj dinamici i radnici građevinske kompanije Unigradnja, koja je izvođač radova, vrijedno rade i obnova će biti završena do početka EYOF-a i već se nazire njegov nekadašnji sjaj – kazao nam je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Obnova se vrši prema projektu koji je uradio arhitekta Ivan Štraus.

Na dan otvaranja Olimpijade u Sarajevu, 8. februara 1984. godine, u objektu nekadašnje Vile Mandić otvoren je Muzej XIV zimskih olimpijskih igara.

Koncept i programi Muzeja sačinjeni su po uzoru na Međunarodni olimpijski muzej u Lozani, s idejom da vrši sintezu i afirmaciju dvije osnovne karakteristike - sport i umjetnost.

Osnovna koncepcija ovog muzeja je da kroz sport i umjetnost prezentira duh olimpizma, olimpijske vrijednosti, kreativnost, mladost i ostale pozitivne tekovine.

U agresiji na Bosnu i Hercegovinu 27. aprila 1992. godine, OIimpijski muzej je granatiran i uništen.

Zahvaljujući angažmanu zaposlenih u Muzeju i šire društvene zajednice u teškim ratnim uvjetima eksponati Olimpijskog muzeja su evakuirani i spašeni, te pohranjeni na sigurna mjesta u podrume Olimpijske dvorane Zetra.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh