open-navfaktor-logo
search
Zloupotrebe
Grijanje za čovjeka: SDP-ovo rukovodstvo Toplana radnike šalje da prave kotlovnicu u stranačkoj centrali
Rukovodstvo te stranke je problem grijanja odlučilo riješiti koristeći resurse građana KS, a nakon što su u rukovodstvo Toplana imenovali svoje kadrove, na čelu sa direktorom Berinom Alagićem, SDP-ovim kandidatom za Parlament FBiH na prošlim Općim izborima
17.12.2019. u 16:32
get url
text

Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo (KS) u praksi znači i povećan obim poslova tehničkih timova KJKP Toplane. Uprkos tome, umjesto na saniranju kvarova prijavljenih u okviru korisničke mreže tog javnog preduzeća, radnici Toplana u proteklim su danima bili angažirani na saniranju kotlovnice u centrali Socijaldemokratske partije (SDP), koja nije dio grijnog sistema tog preduzeća.

Ta je kotlovnica u proteklom periodu bila u kvaru, čemu su svjedočili i predstavnici medija koji su prošle zime prisustvovali pregovorima "Bh. bloka", te sjednicama stranačkih tijela u centrali SDP-a. Rukovodstvo te stranke je problem, očigledno, odlučilo riješiti koristeći resurse građana KS, a nakon što su u rukovodstvo Toplana imenovali svoje kadrove, na čelu sa direktorom Berinom Alagićem, SDP-ovim kandidatom za Parlament FBiH na prošlim Općim izborima.

Prve aktivnosti na saniranju kotlovnice izvršili su 12. decembra uposlenici Mašinskog održavanja KJKP Toplane.

- Ne znam. Da su izvršeni neki radovi, ja bih znao – kazao je u kratkom razgovoru za Faktor Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a.

Da su njihovi uposlenici bili prinuđeni da izvode radove na kotlovnici koja nije u grijnom sistemu tog javnog preduzeća, nisu baš najsigurniji ni u Toplanama. Faktorov upit je dostavljen direktoru Alagiću, ali odgovor do trenutka objavljivanja ovog teksta nije stigao.

Kako bismo upoznali SDP-ovog genseka sa radovima u sjedištu njegove stranke, te podsjetili rukovodstvo Toplana da su zaista poslali svoje uposlenike da na račun građana KS izvršavaju radove u stranačkoj centrali, priložit ćemo fotografije vozila Toplana nastale 12. decembra ispred centrale SDP-a u Alipašinoj ulici u Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

Ukoliko fotografije nisu dovoljne da im osvježe pamćenje, možda u tome može pomoći pisani nepotpuni nalog Elektro održavanju, kojeg rukovodilac tog odjela nije želio potpisati i zbog čega je, prema informacijama Faktora, izložen pritisku, prijetnjama i disciplinskom postupku.

- Potrebno je poslati servisnu ekipu sastavljenu od servisera gorionika i servisera EMR kako bi provjerili stanje gorioničke opreme i probali pustiti u pogon istu. Potrebno je da isti budu u objektu danas u 12 sati – piše u mailu naslovljenom "Kotlovnica u objektu SDP-a", koji je dostavljen Elektro održavanju KJKP Toplane, a isti sadržaj je na uvid, što potvrđuje fotografija, dostavljen i novom izvršnom direktoru tehničkih poslova Mirzi Musiću, sinu bivšeg SDP-ovog premijera KS Fikreta Musića.

Alagić je, podsjećanja radi, na mjestu direktora Toplana naslijedio SDP-ovog Envera Zornića, koji je prethodno smijenjen zbog skandala koji je nastao nakon što je otkriveno postojanje sudske presude za odgovornost za ratne zločine.

VEZANI TEKST - Vlada KS ga imenovala: SDP-ovog direktora Toplana je Vojni sud 1993. u Sarajevu osudio za ratne zločine

Jedan od prvih poteza novog rukovodstva Toplana bila je resistematizacija radnih mjesta, na način da je, između ostalog, broj izvršnih direktora povećan sa dva na četiri, kako bi se otvorio prostor za više stranačkih kadrova na rukovodećim pozicijama, poput Musića, a što će rezultirati većim troškovima ove kompanije.

Rukovodećih kadrova u Toplanama ne nedostaje, za razliku od rezervnih dijelova, zbog čega je, tvrde naši izvori iz tog preduzeća, ugroženo snabdijevanje građana KS grijanjem ukoliko se temperature spuste na minus 10 ili niže. Uprkos upozorenjima da neophodni dijelovi, koji bi se trebali redovno obnavljati, nedostaju, novo rukovodstvo ove kompanije nije osjetilo potrebu da veću pažnju posveti tim pitanjima. Prioritet je, sudeći prema aktivnostima, jačanje rukovodstva i saniranje grijanja u centrali stranke kojoj pripadaju novi rukovodioci preduzeća.

SDP, zgrada, toplane 12.12.2019
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.