Zanimljivo upravo Guardiolin City je jedan od šest engleskih klubova osnivača Superlige. Osim Građana to su Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham i Arsenal.

Guardiola je za britanske medije priznao da se osjećao nelagodno kada su ga upitali za mišljenje o takmičenju, jer ne zna više detalja osim onih koje je saznao iz nedjeljnog saopštenja osnivača Superlige.

- Niko mi nije dao više detalja o tome šta će se događati ili šta će se oformiti. Iskreno, mi menadžeri nismo pravi ljudi za to pitanje, jer samo predsjednik odbora koji je donio tu odluku može jasnije govoriti o ideji za budućnost fudbala. Zbog toga je nama pomalo neugodno. Nemamo sve informacije. Jednom kada budemo imali sve informacije, mogu dati svoje mišljenje - kazao je Guardiola na press konferenciji uoči sutrašnje utakmice sa Aston Villom, te dodao:

- Mogu dati svoje mišljenje o onome što danas znam, ali više od toga ne znam i to je stvarnost. To nije sport ako ne postoji veza između truda i uspjeha. Nije sport ako je uspjeh već zagarantovan, nije sport ako nije važno kada izgubite. Ali, u ovom trenutku to je samo saopštenje i ne više od toga. Volio bih da predsjednik tog odbora cijelom svijetu objasni zašto su donijeli takvu odluku. Ne znam zašto su odabrani ti klubovi da igraju to takmičenje.

Iako je Guardiola bio voljan i dalje komentarisati Superligu, Cityjev glasnogovornik je prekinuo njegovu press konferenciju očito ne očekujući takve komentare glavnog trenera.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Superlige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju navedeno je da će Superligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je najavila sankcije za klubove Superlige, ali i igrače klubova koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja.