open-navfaktor-logo
search
Riblja čorba, kokosovi orasi...
Guinnessovi rekordi i Bosanci i Hercegovci: U čemu smo najbolji i najlošiji na svijetu
Godišnje se za obaranje Guinnessovih raznih vrsta rekorda prijavi oko 50.000 ljudi sa svih sedam kontinenata.
12.03.2023. u 17:46
get url
text

U vezi s Guinnessovom knjigom rekorda je i veliki broj zanimljivosti. Prvi put je objavljena 1955. godine, a prvobitni plan bio je podijeliti besplatne primjerke po irskim i britanskim pabovima, ali, srećom po autora i izdavače, krenuli su sa prodajom.

Guinnessova knjiga rekorda objavljena je u 100 država svijeta, na 23 jezika, a svojevremeno je i sama držala rekord prodaje. Ova knjiga drži i neslavni rekord. Naime, najčešće je ukradena knjiga iz javnih biblioteka. Jedno od najčešćih pitanja jest: dobija li onaj ko obori rekord neku novčanu nagradu. Nažalost, nema novca ako oborite jedan od rekorda i samo se dobije certifikat kao potvrda.

Muhamed Kahrimanović, 64-godišnji Bosanac sa adresom u Hamburgu, vlasnik je čak 26 Guinnessovih rekorda. Muhamed zbog snage u rukama kojima razbija i najtvrđe predmete nosi nadimak "Hammerhand".

Kahrimanović je vlasnik rekorda sa najviše razbijenih kokosa u jednoj minuti, najviše razbijenih kokosa jednom rukom sa povezom preko očiju, ali i najviše rabijenih kokosa sa jajetom u ruci. Između ostalog, oborio je i rekord za najviše razbijenih bejzbol palica i limenki pive sa jajetom u ruci.

- Za ovaj izazovan hobi "razbijanja" mora postojati perfektna usklađenost duha i tijela. Važan je svakodnevni trening, i to prakticiranje, ne treniranje. Tijelo mora biti u skladu, kosti, mišići, nervni sistem, krvotok... Kao tinejdžer u školi sam nekad koristio svoju snagu, ali nije bilo konflikata, a u odraslom dobu sportske vještine ne koristim u svakodnevnom životu. To je zadnje što se mora desiti, da se čovjek mora obračunavati sa nekim. Što se tiče ishrane, to je normalna ishrana kao kod svakog čovjeka – rekao je u ranijem razgovoru za Faktor Muhamed Kahrimanović.

 

Bh. reprezentativac Sead Kolašinac vlasnik je Guinnessovog rekorda, nažalost neslavnog. Sigurno da on po dobru ne pamti Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Naime, on je u prvoj utakmici Zmajeva protiv Argentine 15. juna 2014. godine postigao najbrži autogol na svjetskim prvenstvima. Kolašinac je tada savladao Asmira Begovića nakon samo dvije minute i osam sekundi, a konačan rezultat glasio je 2:1 za Argentinu.

Skoro dvije decenije SFK 2000 je bez konkurencije u našoj zemlji. Zbog toga ne čudi činjenica da su sa 19 uzastopnih titula vlasnici Guinnessovog rekorda po broju uzastopnih titula šampiona u ženskoj konkurenciji.

Guinnessov rekord u okupljanju najviše osoba istog imena na jednom mjestu postavljen je na Kupresu krajem jula 2017. godine. Tada se na jednom mjestu okupilo čak 2.325 Ivana koji su stigli iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja. Ovaj Guinnessov rekord prethodno su držali Muhamedi, koji su se 10. februara 2005. okupili u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prnjavor je 19. augusta 2014. godine ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, spremivši riblju čorbu u kotliću koja je težila čak 3.840 kilograma. Time su nadmašili dosadašnje nosioce Guinnessovog rekorda, grad Massachusetts (SAD), čija je čorba spravljena u kotliću bila teška 3.020 kilograma. Riblja čorba kuhala se u kotliću teškom oko jedne tone i visokom blizu šest metara. Nosilac ovog projekta bila je Turistička organizacija Prnjavora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.