open-navfaktor-logo
search
Članarina za 2019.
Guterres se požalio da u UN-u nemaju za plaće, pitali smo je li im BiH uplatila novac
Ministarstvo vanjskih poslova BiH dalo je objašnjenje kako naša zemlja stoji po ovom pitanju i koliko izdvaja novca  
09.10.2019. u 18:31
get url
text
Antonio Guterres

Bosna i Hercegovina ispunjava redovno sve svoje novčane obaveze prema organizacijama kojih je član. Potvđeno je to Faktoru u Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVPBiH), a na upit da li naša država izmiruje obaveze prema Ujedinjenim nacijama (UN).

-Ujedinjene nacije su u velikoj finansijskoj krizi te postoji mogućnost da neće imati dovoljno sredstava za isplatu plata svojim uposlenicima idućeg mjeseca. Ovaj scenarij je moguć ukoliko članice UN-a ne plate svoje dugove -požalio se ovih dana glavni sekretar UN-a Antonio Guterres, koji je obrazložio kako je ova organizacija u deficitu 230 miliona dolara te da su do ovog mjeseca 128 od 193 država članica UN-a u potpunosti platile svoju članarinu za 2019. 

-Organizacija se suočava s ozbiljnom financijskom krizom. Implementacija budžeta više ne ovisi o planovima i našem budžetskom programu, već o dostupnosti samog novca. Riskiramo crpljenje rezervi za održavanje mira i ulazimo u novembar bez dovoljno novaca da bi mogli isplatiti plaće – kazao je Guterres, a prenio je Herald.

Iz UN-a su kazali i to da su Sjedinjene Američke Države članica koja kasni s uplatom, što je UN-u posebno važno budući da se radi o velikom novčanom iznosu. 

Pitali smo u kojoj grupi zemalja je BiH. 

- Kada je UN u pitanju, uplata za redovni budžet UN-a realizirana je u aprilu tekuće godine u predviđenom iznosu od 334.587 američkih dolara, za šta smo dobili potvrdu od Ministarstva finansija BiH kao i Misije BiH pri UN-u u New Yorku da je potvrda o uplati zaprimljena - kazao je za Faktor Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina, prema njegovim riječima, također redovno ispunjava sve ostale obaveze - finansijske kontribucije koje proizlaze iz našeg članstva u ovoj organizaciji, tako što redovno plaća kontribucije za sve UN agencije kojih je BiH član, npr. UNESCO, UNICEF, UNDP, UNFAO, UNFPA, UNEP, WHO, UNIDO...

Takođe, BiH redovno plaća preuzete obaveze kontribucija misijama UN u svijetu.

- Sve navedeno dio je plana budžeta koje MVPBiH planira i dostavlja Ministarstvu finansija BiH, koje zatim MVPBiH dostavlja potvrde o uplati. Napominjemo da MVP BiH nije primio bilo kakvo upozorenje UN-a o neispunjavanju svojih preuzetih finansijskih obaveza - dodaje Regoje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.