open-navfaktor-logo
search
Ademović i savjetnici
Hadžihalilović: Nije moguće angažovati savjetnike; Gavrić: To je uhljebljivanje kadrova
Danas je održan međustranački sastanak u Gradskom vijeću Sarajeva u vezi nastavka konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća na kojem mora biti imenovan gradonačelnik.
31.03.2021. u 20:09
get url
text

Kako smo saznali, nije spomenuto niti jedno ime, niti je iznesen prijedlog za bilo kojeg eventualnog budućeg kandidata.

Plan je bio da se podijele članstva u Komisijama Gradskog vijeća koja se dodatno plaćaju, ali po Poslovniku komisije se i ne mogu imenovati prije nego se završi konstituirajuća sjednica. Kad je otvarao sastanak, Jasmin Ademović, predsjedavajući Vijeća, pozdravio je svoja dva nova savjetnika, Anelu Zloćudović i Amira Vrcu. Pokušali smo kontaktirati Ademovića, ali se on nije javljao na naše pozive.

Igor Gavrić: To je po meni čisto uhljebljivanje kadrova

Ova informacija iznenadila je Igora Gavrića, bivšeg predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva. On ističe da je za vrijeme svog mandata smanjio broj uposlenika Službe Gradskog vijeća. 

- Savjetnici uopšte nisu dolazili u obzir, s obzirom da na obim posla koji se radi u poslovima Gradskog vijeća zaista nema potrebe da tu sjede ikakvi savjetnici. Tu se ne vode nikakvi projekti, već se donose odluke na osnovu kojih će se možda neki projekti pokrenuti. Nisam imao potrebe, niti mi je jasan pravni osnov, niti mi je jasno da li je on to zaista uradio, ja to sada čujem od Vas, tako da ne mogu potvrditi istinitost vaših navoda.

Ni zakonski ni poslovnički nije moguće da predsjedavajući ima svoje savjetnike. Ja sam zatekao savjetnike koje sam otpustio, a koje su imali raniji predsjedavajući.

U redu je kada čovjek obnaša odgovorne državničke funkcije, tu razumijem da vam treba savjetnik za spoljnu politiku, za ekonomske i bilateralne odnose da vam se osigura, ali za ovu funkciju zaista nema potrebe. To je po meni čisto uhljebljivanje kadrova - mišljenja je Igor Gavrić, bivši predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Maja Hadžihalilović, sekretar organa državne službe Grad Sarajevo, ističe da nakon donošenja Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo 2016. godine, organi uprave u Kantonu Sarajevo su izgubili mogućnost angažovanja savjetnika funkcionera, pa time i Grad Sarajevo.

Naime, prethodni Zakon o državnoj službi Federacije BiH, koji se do 2016. godine primjenjivao na organe uprave u Kantonu Sarajevo, predviđao je tu mogućnost. Nakon donošenja Zakona o državnoj službi u KS, ostavljen je rok za usklađivanje unutrašnjih akata organa uprave od šest mjeseci, po čemu su svi organi uprave imali obavezu postupiti, te iz svojih sistematizacija izbrisati ovo radno mjesto.

Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u organu uprave Grad Sarajevo je u potpunosti i blagovremeno usklađen sa ovim Zakonom.

Hadžihalilović: Grad Sarajevo može vršiti zapošljavanja samo putem konkursa

Na pitanje da li je od strane predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića ipak došao takav zahtjev za angažman savjetnika, Hadžihalilović je potvrdila da takav zahtjev nije upućen rukovodiocu organa uprave koji je nadležan za odlučivanje o pravima i dužnostima iz radnog odnosa.

- Grad Sarajevo može vršiti zapošljavanja samo putem konkursa, i to preko nadležne Agencije za državnu službu Federacije BiH, za upražnjene pozicije nakon iskazane potrebe – kaže Maja Hadžihalilović.

Na pitanje kako su se danas na međustranačkom sastanku našli savjetnici, predstavljeni i kao privatni, sekretar odgovara da nije moguće angažovati privatne savjetnike, naročito uzimajući u obzir činjenicu da treća lica ne bi trebala i ne mogu da imaju pristup službenoj dokumentaciji. 

- Da pojasnim, prethodna administracija Grada na čelu sa profesorom Komšićem je imala angažovane savjetnike, a nakon što je gradonačelnik Abdulah Skaka preuzeo funkciju kao rukovodilac organa uprave, blagovremeno je uskladio pravilnike o sistematizaciji u odnosu na doneseni Zakon o državnoj službi Kantona Sarajevo.

To je period u kojem su sve lokalne zajednice u sastavu Kantona Sarajevo zakonski ostale bez mogućnosti angažmana savjetnika, na mandatni period funkcionera – zaključuje Hadžihalilović. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.