Kazao nam je to dr. Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, dodajući kako je po Poslovniku sjednica trebala biti zakazana najmanje sedam dana ranije.

- Međutim, Hadžiosmanović je konstituirajuću sjednicu sazvala 15. za 16. juli, a onda su u petak sazvali hitnu sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda – izglasavanje nepovjerenja direktoru Ademu Zalihiću. Poslovnikom je također regulisano šta je to hitno. Zbog prolaska rokova koji bi mogli naštetiti Hitnoj pomoći saziva se hitna sjednica, što u ovom slučaju ne stoji, pa ni konstituirajuća sjednica nije bila legalna – navodi Zalihić.

Na pitanje zašto ga žele smijeniti, Zalihić odgovara kako je to politička smjena, jer on, kako kaže, neće da se povinuje vladajućem establišmentu u Kantonu Sarajevo.

- Do sada sam u nekoliko navrata imao pritiske od Konakovićevih ljudi da zapošljavam neke osobe, Forto je čak od mene tražio da besplatno obezbjeđujem "beer festivale", što je također suprotno poslovanju Hitne pomoći. Svojim postupcima dokazao sam im da sa mnom ne mogu tako, jer ja jedino želim raditi u interesu Hitne pomoći – ističe Zalihić.

Kaže kako su ga posebno povrijedile riječi Hadžiosmanović, koja mu je kaže, lično rekla, za šta postoji tonski zapis sa sjednice UO, "Bajram je u utorak, želimo da te smijenimo u ponedjeljak."

- Ako izglasaju moju smjenu i kad je potpišu tek će tad vidjeti gdje su griješili. Oni su se oslonili na jedan podzakonski akt Statut Hitne pomoći, a potpuno suprotno, ono što cijelo vrijeme tvrdim, jeste da ne može Konaković skupiti 18 ruku i smjenjivati direktore, jer je to suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH. Ovaj zakon decidno opisuje kako smjenjujete direktora, ja nijedan uvjet ne ispunjavam – kazao je Zalihić i najavio pravnu borbu.

Podsjetimo, Zalihić je zvanično na čelu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS od kraja jula 2018. do kraja jula 2022. godine.