open-navfaktor-logo
search
Komisija oborila
HDZ i SNSD opet protiv kažnjavanja narušavanja suvereniteta BiH
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo je odbila dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine.
19.04.2023. u 13:09
get url
text

VEZANI TEKST - "Trojka" grčevito protiv DF-ovog prijedloga, bura u Parlamentu BiH: Ćudić rekla Begiću da će "dobiti po prstu"

Kako nam je rečno u Parlamentu, za dopune ovog zakona glasali su ponovo Šerif Špago i Amor Mašović iz SDA, Albin Muslić (SDP) je bio suzdržan, dok su protiv bili opet članovi ove komisije Marinko Čavara (HDZ), Nebojša Radmanović i Obren Petrović iz SNSD-a, Milan Petković (Ujedinjena srpska), te Darijana Filipović (HDZ).

Član Ustavnopravne komisije Predrag Kojović (Naša stranka) nije bio na njenoj sjednici, dok ju je prošli put napustio i nije ni glasao.

- Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je prihvatila principe Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači zastupnici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš - saopćeno je danas iz Parlamentarne skupštine BiH nakon sjednice Ustavnopravne komisije.

Prethodno negativno mišljenje ove komisije o dopunama Krivičnog zakona nije usvojeno na sjednici Zastupničkog doma prošli mjesec, te je Ustavnopravna komisija trebala sačiniti novo mišljenje. I novo mišljenje je negativno i o tome se današnjoj sjednici ponovo treba izjasniti Zastupnički dom.

Predloženim dopunama Krivičnog zakona s najmanje pet godina zatvora se kažnjava povreda ili prijenos suvereniteta BiH.

Dopune Krivičnog zakona, suverenitet BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.