open-navfaktor-logo
search
Upravljaju procesima
"HDZ našao partnere koji će im kao Djeda Mraz ispunjavati želje"
"Schmidt je HDZ-u ispunio želje, a nije deblokirao procese u Federaciji BiH. Oni možda jesu i dalje nezadovoljni zato što žele da u Ustavu BiH piše da član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda mora biti član HDZ-a. Bojim se da će sa Osmorkom i to dobiti."
06.12.2022. u 19:55
get url
text

Kazao je ovo Milan Dunović (DF), državni zastupnik i još uvijek aktuelni potpredsjednik Federacije za N1, analizirajući novu koaliciju na političkoj sceni BiH.

Dunović je i potpredsjednik Demokratske fronte, za koju je potvrdio da je sve bliža opozicionom djelovanju, kao što su naglašavali i kada je manje izvjesno bilo ko će činiti parlamentarnu većinu.

Nije pretjerano optimističan po pitanju sklopljene koalicije između HDZ-a BiH i stranaka tzv. Osmorke. Tvrdi kako HDZ u dobroj mjeri upravlja procesima, a "Osmorka" na to pristaje.

Ne smatra da su približavanja različitih stranaka prilikom SNSD-u i HDZ-u tokom aktuelnog formiranja vlasti doprinijela relaksaciji odnosa, kako brojni tvrde u posljednje vrijeme.

- Ukoliko neko djeluje destruktivno na nivou države, a to su akcijama i ciljevima pokazali HDZ i SNSD, a ukoliko ste vi s njima u sukobu, očito ste konstruktivni. Ako sukob popusti ne znači da je nestao dominantni narativ u HDZ-u i SNSD-u, već da se promijenila druga strana koja im popušta - tako to vidi Dunović.

Zaključio je kako će vrijeme pokazati kako će funkcionisati njihova parlamentarna većina ukoliko se popuštanja nastave.

Napomenuo je da je HDZ ranije blokirao formiranje nove Vlade Federacije BiH i odbijao izbor novog rukovodstva ovog entiteta, a tražeći promjene Izbornog zakona BiH. Dodaje kako su nakon posljednjih Schmidtovih izmjena zadovoljni, iako tvrde suprotno, dodavši kako su i "našli i političke partnere koji će im kao Djeda Mraz ispunjavati želje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.