open-navfaktor-logo
search
Opstrukcije
HDZ ostavlja BiH bez 330 miliona eura, međunarodna zajednica poziva na hitan dogovor
Pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), koje bi Bosni i Hercegovini osiguralo 330 miliona eura za borbu protiv pandemije koronavirusa, neće biti poslano ovoj međunarodnoj finansijskoj instituciji.
10.04.2020. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Novalić: Ako HDZ ne potpiše Pismo MMF-u, nećemo dobiti kredit

Razlog zbog kojeg bi naša zemlja mogla ostati bez tih prijeko potrebnih sredstava je odluka zvaničnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande i ministrice finansija Federacije BiH Jelke Milićević, da kao članovi Fiskalnog vijeća ne potpišu ovaj dokument. Dakle, dokument su potpisali svi osim Bevande i Milićević.

Zbog toga je reagirala i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, iz koje je naglašeno da je MMF spreman pomoći BiH jer se suočava sa neviđenom svjetskom krizom.

- Građani sada traže od vlade da donese odluke potrebne za to. Dogovor je presudan – navodi se u kratkom saopćenju iz Ambasade, uz koje je priloženo i ranije saopćenje MMF-a, u kojem se ističe da je prije odobravanja sredstava za BiH neophodan dogovor o njihovoj raspodjeli.

- Izostanak dogovora će rezultirati odgodom podrške. Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć i moglo bi biti teško pronaći drugi datum u bliskoj budućnosti kako bi Odbor razmotrio zahtjev BiH – pojasnili su iz MMF-a 7. aprila.

Oglasio se i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, koji je kazao da je ponuda MMF-a na stolu, te da građani očekuju od političkih lidera da učine potrebne kompromise kako bi iskoristili tu priliku.

VEZANI TEKST - Bevanda: Netačna je i opasna Novalićeva izjava da aranžman sa MMF-om propada zbog HDZ-a

Međutim, čini se da ta prilika neće biti iskorištena, s obzirom na to da izostaje potpis dva zvaničnika HDZ-a BiH u Fiskalnom vijeću. Ta stranka, podsjetit ćemo, insistira da se u pismo namjere uvrste i kantoni, što nikada do sada nije bila praksa pri sklapanju aranžmana sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom.

- Pravila o raspodjeli sredstava od MMF-a postoje 22 godine nikada nisu mijenjana. Ja uopće ne vidim razlog zašto bismo ih sada mijenjali. Što se tiče nas, kao premijer FBiH sam potpisao pismo namjere, mi smo to usvojili i na HDZ-u je da to potpiše ili ne potpiše. Ako ne budu potpisali, nećemo dobiti kredit MMF-a – poručio je u četvrtak federalni premijer Fadil Novalić.

Na tu je tvrdnju, koja se ispostavila kao tačna, reagirao Bevanda, koji je kazao da ona "ne samo da nije tačna i da je vrhunac politikanstva, nego je i opasna".

- Priča o tome da se 22 godine zna kako se dijeli novac MMF-a nema nijedan argument jer se ne radi o klasičnom aranžmanu s MMF-om koji podrazumijeva provedbu reformi u redovnim okolnostima – tvrdi Bevanda.

Međutim, današnjeg Bevandu demantira Bevanda od prije nekoliko dana, koji je u razgovorima sa nekoliko medija kazao da neće staviti potpis na pismo namjere ukoliko se ne ispune zahtjevi HDZ-a BiH.

- Budući sam član Fiskalnog vijeća, gdje se donosi konačna odluka za aranžman s MMF-om, moram reći da tamo nema saglasnosti između entiteta. No, tamo sam i jasno poručio kako se nikada neću usaglasiti s tim aranžmanom MMF-a ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni – kazao je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH) za Večernji list.

VEZANI TEKST - SDA: Puna podrška Novaliću, odbiti ucjene za aranžman sa MMF-om

Isto su ponovili i stranački čelnici nakon jedne od sjednica, ali i predsjednik stranke Dragan Čović.

Sredstva MMF-a su neophodna BiH kako bi se što lakše izborili sa pandemijom koronavirusa i njenim ostalim negativnim posljedicama, a ta su sredstva neophodna i sredinama u kojima HDZBiH crpi svoj politički kapacitet. Međutim, u toj su stranci očigledno odlučili žrtvovati potrebe građana zarad potrebe da njihovi kadrovi u kantonima kojima vladaju raspolažu tim novcem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.